Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Basso na Tour nečekaně skončil, zjistili mu rakovinu varlat

Pau (Francie) – Stáj Tinkof-Saxxo během dne volna na Tour de France zasáhla nepříjemná zpráva. Ivanu Bassovi odhalili rakovinu varlat a italský cyklista musel nečekaně ze závodu odstoupit. Týmový lékař předpokládá, že se zkušený závodník z nemoci plně vyléčí.

Ivan Basso (vpravo) a Alberto Contador
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

Na rakovinu se přišlo poté, co měl Basso v páté etapě pád, při němž si mírně poranil levé varle. "Cítil jsem v něm bolest i v dalších dnech. Včera jsme mluvili s lékařem Tour de France, rozhodli jsme se pro speciální vyšetření v nemocnici a zjistili jsme tuhle špatnou zprávu. Mám malý nádor v levém varleti," řekl sedmatřicetiletý závodník, jenž po prvním týdnu Tour figuroval na 158. místě.

"Je jasné, že musím skončit a vrátit se do Itálie. Náš doktor je v kontaktu se specialistou v Itálii a co nejdříve bych se měl podrobit operaci. Samozřejmě nemůžu přidat moc dalších podrobností, protože jsme se to dozvěděli teprve před dvěma hodinami, ale musím odjet," dodal Basso.

Lékař týmu Tinkoff-Saxo Piet de Moor uvedl, že je optimistický v prognózách, že se Basso z nemoci plně zotaví. "Stále ještě čekáme na výsledky některých vyšetření, ale rozhodnutí už padlo. Ivan musí co nejrychleji domů a zahájit léčbu. Podle toho, co odhalí výsledky, se rozhodneme o dalších krocích," řekl.

Na Tour de France skončil Basso před deseti lety celkově na druhém místě za Lancem Armstrongem, jemuž byla rakovina varlat diagnostikována v roce 1997. "Myslím na Ivana a přeju mu vše nejlepší, když se vydává na cestu s rakovinou. #IvanSTRONG!!" napsal na twitteru slavný Američan, jenž dodatečně přišel o svých sedm triumfů na Tour z let 1999-2005 kvůli užívání zakázaných látek.

Basso, jenž si během kariéry odpykal kvůli dopingu dvouletý distanc, dosáhl na stupně vítězů na Tour i v roce 2004 díky třetímu místu. Domácí Giro d'Italia ovládl dvakrát: Poprvé slavil v růžovém dresu v roce 2006, triumf zopakoval o čtyři roky později. Na Vueltě je jeho maximem čtvrté místo z roku 2009.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour měla volný den, ze závodu odstoupil Ital Basso
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články