Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bardet přetavil dlouhý únik v premiérový triumf, Froome si soupeře pohlídal

Saint-Jean-de-Maurienne (Francie) – Po pár stovkách metrů se s téměř třicetičlennou skupinou vydal do úniku, a zatímco v předchozích etapách Tour de France mu jeho útoky triumf nepřinesly, v té osmnácté mohl Romain Bardet slavit. V alpských kopcích totiž včasným nástupem nedal svým soupeřům šanci a na své konto si připsal první kariérní vítězství na "Staré dámě". Ve žlutém zůstává Chris Froome, jenž dojel společně s největšími konkurenty se ztrátou tří minut.

Slavící Romain Bardet
zdroj: ČTK/AP/ autor: Peter Dejong

Bardet svojí cestu za triumfem odstartoval hned na samém startu. V etapě, která si pro cyklisty připravila skutečnou zkoušku fyzických sil, jelikož na ně během jednoho dne čekalo hned sedm vrchařských prémií, z toho hned tři druhé kategorie a jedna té nejvyšší, se hned po pár stovkách metrů pustil do úniku.

Nebyl v něm však sám. V popředí se udělala skupinka 29 jezdců, mezi nimiž figurovala jména jako Joaquin Rodríguez, Andrew Talansky, tradiční uprchlík Jan Bárta, který vyrazil před peloton popáté na letošní Tour, či Roman Kreuziger.

Unikající skupina si během první poloviny závodu připravila až pětiminutový náskok, ale peloton, v jehož čele kromě Sky pracovaly zejména týmy Giant Alepcin a Trek, situaci víceméně kontroloval a větší odstup uprchlíkům kvůli možnosti ohrožení vlastních pozic neumožnil.

K většímu vzruchu došlo až při obávaném dvaadvacet kilometrů dlouhém stoupání na Col du Glandom, během něhož čelní skupina začala značně řádně řídnout, což odnesli i oba čeští reprezentanti. Naopak výborně si počínal Bardet, který se dva kilometry před vrcholem pustil společně s Pierrem Rollandem a Jakobem Fuglsangem do úniku, ale ve sjezdu už jel sám a vytvořil si téměř čtyřicetisekundový náskok před pronásledovateli.

Dlouhé stoupání přineslo dramatické momenty i ve skupině hlavních favoritů, která si držela přibližně tříminutový odstup. Získat vteřinky na své soupeře se pokusila hned čtveřice jezdců z první desítky, Robert Gesink, Mathias Frank, Warren Barguil a také Alberto Contador, jež si vytvořila i čtyřicetisekundový náskok. Své soupeře zkoušeli i Vincenzo Nibali a Nairo Quintana, avšak na vrchol už přijela skupina téměř kompletní. Lehce zaostali pouze Alejandro Valverde a Bauke Mollema. Ti ale manko dohnali při sjezdu.

Favorité však nechávali Bardeta naprosto v klidu. Čtyřiadvacetiletý francouzský jezdec i v závěrečném stoupání druhé kategorie potvrdil, že i když letos zatím nefiguruje v nejlepší desítce, na svém umu v horách nic neztratil. Lacets de Motvernier přejel bez větších obtíží a v následných deseti kilometrech si dojel pro pohodlné vítězství. Před druhým Rollandem měl v cíli náskok 33 sekund.

Mnohem zajímavější byla v závěrečném kopci situace mezi favority. Zejména na Nibalim bylo znát, že se cítí dobře a několikrát své konkurenty vyzkoušel rychlými nástupy. Díky tomu se sice odpáral Mollemu, ale největší rivalové se ho udrželi a skupinka dojela do cíle se ztrátou tří minut.

Tento fakt byl potěšující zejména pro lídra Chrise Frooma, jenž si díky tomu i nadále drží pohodlný tříminutový náskok. Z českých jezdců si nejlépe vedl Leopold König, který svému týmovému kolegovi dlouho pomáhal a nakonec obsadil se ztrátou sedmi minut 26. místo. S více než devítiminutovou ztrátou dojel na 30. příčce  Bárta a Kreuziger 33. Nejhůře z Čechů dopadl Zdeněk Štybar, který dojel z více něž půl hodinovou ztrátou sto druhý.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 18. etapa: Gap - Saint-Jean-de-Maurienne (186,5 km):

1. Bardet (Fr./AG2R) 5:03:40, 2. Rolland (Fr./Europcar) -33, 3. Anacona (Kol./Movistar) -59, 4. Jungels (Luc./Trek), 5. Fuglsang (Dán./Astana), 6. Pauwels (Belg./Team MTN) všichni -1:01, 7. Gautier (Fr./Europcar) -1:50, 8. Caruso (It./BMC Racing), 9. Talansky (USA/Cannondale) oba -1:55, 10. Barguil (Fr./Giant) -3:02, ...26. König (ČR/Sky) -6:56, 30. Bárta (ČR/Bora-Argon) -9:19, 33. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -9:22, 102. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -35:51.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 74:13:31, 2. Quintana (Kol./Movistar) -3:10, 3. Valverde (Šp./Movistar) -4:09, 4. Thomas (Brit./Sky) -6:34, 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -6:40, 6. Gesink (Niz./LottoNL) -7:39, 7. Nibali (It./Astana) -8:04, 8. Frank (Švýc./IAM Cycling) -8:47, 9. Mollema (Niz./Trek) -12:06, 10. Bardet -12:52, ...20. Kreuziger -50:54, 26. Bárta -1:09,18, 69. König -2:11,01, 95. Štybar -2:39,52.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články