Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Znovu Kittel. Před Buckinghamským palácem porazil Sagana

Londýn – Marcel Kittel stejně jako na letošním Giru vyhrál dvě etapy v hostitelské zemi závodu, když po etapě v Harrogate jasně zvítězil i před Buckinghamským palácem. Na druhém místě za ním sprintoval Peter Sagan, třetí skončil Mark Renshaw. Jana Bártu, který byl od prvních metrů v úniku, dostihlo hlavní pole šest kilometrů před cílem. Leopold König podle oficiálních údajů ztratil v závěru 1:02 a v celkovém pořadí klesl na čtyřicátou pozici.

Rozlučka s Anglií proběhla na trase Cambridge–Londýn, jezdci se na 155 kilometrech stočili k jihu a směřovali do historického centra metropole. Nejrychleji se k cíli vydal Jan Bárta s Jeanem-Marcem Bideauem z druhodivizní francouzské stáje Bretagne-Séché Environnement. Astana držící díky Nibalimu žlutý dres je ráda nechala odjet a mohla jen udržovat rozumný odstup – navíc ji brzy na čele pelotonu nahradily sprinterské stáje Lotto-Belisol a Giant Shimano. Manko hlavního pole nejvíce vylezlo lehce nad čtyři minuty.

V Epping Forest byla dnešní jediná prémie dne, nejvíc bodů (20) do soutěže o zelený dres si připsal před Bártou Bideau. Ten jel chytřeji, schoval se do proudu vzduchu za českým závodníkem – a na značce 100 metrů vypálil. V pelotonu byl na prémii nejrychlejší Bryan Coquard, za ním se seřadili Sagan s Démarem. Posledně jmenovaný přitom dle informací od ředitele FDJ utrpěl v druhé etapě mírné poranění zápěstí. Úplně vypustil sprint stejně jako v přechozích etapách vláček Giant Shimano – Kittel se soustředil plně na finále v Londýně.

Jean-Marc Bideau s Janem Bártou ve třetí etapě Tour
zdroj: ČTK/PA autor: Martin Keene

K okrajům metropole se Bárta s Bideauem dostal zhruba už třicet kilometrů před cílem – už zalehlí těsně nad rám pokračovali po ulicích města. Jejich náskok se držel nad dvěma minutami, minuli Olympijský park a rovnoměrně se střídali v tvoření tempa. Problémy měl v pelotonu komplikacemi stíhaný Andy Schleck, který zřejmě trefil kolemstojící divačku – do kolize se zamotal i zatím smůlou stíhaný Simon Gerrans.

Tempo v okolí Olympijského parku a dráhařského velodromu začal jet "zabiják úniků" Ji Čeng, objevovalo se také často Lotto Belisol, naopak zdržen kolizí na trati byl Alexander Kristoff – toho kamery zachytili úplně vzadu s Joaquímem Rodríguezem, na letošní Tour šampionem chvostu pole. Poprvé na Tour začalo pršet a jezdci si museli dát pozor na kluzkost vozovky.

UDÁLOSTI DRUHÉ ETAPY: Devět vrchařských prémií na jezdce připravili organizátoři z ASO, ta nejtěžší – Cote de Holme Moss – se posléze stala osudným sprinterům včetně žlutého Marcela Kittela či Andrého Greipela, kteří se na ní už neudrželi pelotonu. V závěru etapy se 1,5 km před cílem utrhl Vincenzo Nibali a poprvé na Tour vyhrál etapu i žlutý dres. Leopold König dojel ve druhé skupině se ztrátou 16 vteřin. Více o průběhu druhé etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279404-nibali-odskocil-pred-cilem-a-oblekl-zluty-dres/).

Favorité (i ti na celkové pořadí) se tak snažili procpat co nejvíce dopředu, aby nebyli zbržděni nějakým pádem a neztratili čas. Déšť nabýval na intenzitě a nebyl prostor pro jakékoliv chyby. Deset kilometrů před cílem už náskup Bárty a Bideaua spadl na 25 vteřin a bylo jen otázkou času, kdy a u jaké historické budovy v centru Londýna budou dostiženi. Na čele spolu ještě vjeli do městského tunelu, v jeho výjezdu se už český jezdec odpoutal a pokračoval sám – za zády už ale mohl vidět ostatní. Tinkoff-Saxo k němu peloton dovedlo šest kilometrů před cílem.

  • "Snažil jsem se dojet na čele co nejdále, ale bylo to hrozně těžké. Na posledních kilometrech jsem s tím už nemohl nic udělat, když mě peloton zezadu dojížděl. Ale vydal jsem ze sebe vše, na co jsem měl. Mám rád Londýn a tenhle den si budu nadlouho pamatovat," říkal v cíli Bárta.

V cíli to pak bylo znovu velké představení Marcela Kittela, který v dlouhém sprintu před sebe nepustil Petera Sagana ani Marka Renshawa. Zvítězil tak v druhé ze tří anglických etap, navíc v prostředí centra Londýna. Překvapivě slabě vypadal v koncovce Alexander Kristoff, který však neměl prakticky žádnou podporu svého týmu, velký výpadek ale postihl hlavně Andrého Greipela – ten se neumístil ani v první desítce. Závěr pak nezvládl ani Leopold König, který se neudržel hlavního pole a oficiální zdroje vedou jeho ztrátu jako 1:02.

  • "Tohle byl jeden z nejrychlejších spurtů, co jsem kdy jel. Je to velká úleva, že mám po třech etapách už dvě vítězství. Kvůli dešti měli všichni obavy, ale já se tím nenechal rozhodit. Tahle výhra je, co se týče emocí, podobná tomu, když jsem loni zvítězil na Champs-Elysées. Snil jsem o tom, že vyhraju na The Mall. Věděl jsem, že šance je velká, ale nemáte to jisté. Bylo to úžasné, atmosféra v cílové rovince byla fantastická," usmíval se Kittel.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa Cambridge - Londýn (155 km): 

1. Kittel (Něm./Giant) 3:38:30, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step), 4. Coquard (Fr./Europcar), 5. Kristoff (Nor./Kaťuša), 6. Van Poppel (Niz./Trek), 7. Haussler (Austr./IAM), 8. Rojas (Šp./Movistar), 9. Feillu (Fr./Bretagne), 10. Oss (It./BMC) všichni stejný čas, ...85. Bárta -19, 101. König (NetApp-Endura) -1:02.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 13:31:13, 2. Sagan, 3. Albasini (Švýc./Orica), 3. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Froome (Brit./Sky), 6. Mollema (Niz./Belkin), 7. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 8. Valverde (Šp./Movistar), 9. Van den Broeck (Belg./Lotto), 10. Bardet (Fr./AG2R) všichni -2, ...40. König -1:18, 81. Bárta -10:50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články