Yorkshirské Alpe d'Huez. Vítězi úvodu byli Kittel a britští fanoušci

"Bylo to jako ve snu, zcela nad naše očekávání. Yorkshirské Alpe d'Huez – mluví se o dvou milionech lidí kolem trati, neuvěřitelné," nešetřil v Harrogate po etapě ředitel závodu Christian Prudhomme slovy nadšení. To číslo je patrně poněkud nadsazené, avšak přivítání se pelotonu Tour dostalo vskutku řádného – a někdy byli fanoušci u trati tak aktivní, že jezdci po dojezdu upozorňovali na jejich neopatrnost (a tím pádem ohrožení samotných závodníků). Nepříjemná zpráva přišla před startem druhé etapy: Mark Cavendish kvůli svému zranění po pádu nenastoupí a Tour pro něho skončila.

V ryze britském ideálním scénáři měl etapu v Harrogate vyhrát Mark Cavendish – a převzít z rukou vévodkyně z Cambridge žlutý dres jen několik stovek metrů od rodného domu své matky. Proč se tak nestalo, se mezi experty, jezdci a diváky poměrně intenzivně řeší. Cavendish v cílové rovince hlavou a ramenem vrazil do vedle nastupujícího Simona Gerranse, po kontaktu pak oba skončili na zemi. Cavendish s horšími následky – poranil si rameno a klíční kost, což ho vyřadilo z dnešní etapy a Tour pro něho skončila.

Britský sprinter po etapě přiznal svou chybu. "Jsem hrozně zklamaný, ale byla to má chyba. Osobně se omluvím Gerransovi, jakmile k tomu dostanu příležitost. Snažil jsem se pro sebe udělat místo, které tam ale nebylo," poznamenal.

  • "Obvykle při karambolech padám dobře. Když jsem ale byl na zemi tentokrát, věděl jsem, že je něco špatně. Opravdu ve mně byla trošička optimismu, že by to do rána mohlo být OK, ale je to nemožné," řekl Cavendish před startem druhé etapy, do které již nenastoupil.
Marcel Kittel slaví vítězství v první etapě Tour
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

V úplně jiném rozpoložení se nacházel vítěz z Harrogate Marcel Kittel. Ten, stejně jako v loňském roce, oblékl po úvodním dnu žlutý dres. "Hodně jsem se na to nadřeli – každý z týmu pracoval tak, jak měl a i přes drobnou změnu v našem vláčku to vyšlo perfektně," uvedl v Harrogate. "Zítra to bude jiné a nejsem si jistý, jestli to znovu bude pro sprintery. Je mi líto Marka Cavendishe a přeji mu, ať to s ním není vážné," dodal sprinter stáje Giant Shimano.

  • "Mým cílem nebylo porazit Marka Cavendishe v jeho rodném městě a rodné zemi. Mým cílem bylo vyhrát první etapu Tour de France," říkal s úsměvem v cíli.

Druhý za Kittelem skončil Peter Sagan, který uznal, že takticky nejspíše vyrazil příliš brzy – a pak neměl na soupeřovu akceleraci. "Kittel byl ale stejně pro mě dnes příliš silný, porazil mě o délku kola. Jsem ale spokojený s výsledkem – vyhnul jsem se pádům a nasbíral nějaké body do klasifikace," hodnotil Sagan, který na Tour vyrazil se speciálem nesoucím jméno filmové postavy Wolverina.

Jens Voigt v první etapě Tour
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Ve výtečné náladě byl přirozeně Jens Voigt, velká postava historie cyklistiky a Tour obzvláště. Německý jezdec startující na své poslední Tour de France vyrazil do úniku hned na prvních metrech a vítězstvími na vrchařských prémiích si řekl o puntíkatý dres (který shodou okolností nosil i na své první Tour v roce 1998). Glosoval to s humorem sobě vlastním. "Když jsem nyní oficiálně nejlepší vrchař závodu, tak čekám na nějaký velký kontrakt pro příští sezonu. Hej, jsem nejlepší vrchař Tour – podepište mě někdo," říkal s úsměvem v Harrogate. To se však s velkou pravděpodobností nestane, 42letý Voigt by měl po sezoně ukončit kariéru.

Spokojeni byli v cíli oba favorité – Alberto Contador a Chris Froome. "Dostat se do cíle bez obtíží, to je skoro to samé jako tu etapu vyhrát," říkal španělský jezdec. A podobně spokojený byl i Froome, který si dokonce v závěru dosprintoval pro šesté místo. V cíli to pak vysvětloval tím, že chtěl pro svůj tým jakožto nyní šestý jezdec klasifikace zajistit lepší pozici v koloně vozů.

Zdroj
ČT sport, cyclingpodcast.com, cyclingquotes.com [Cycling Quotes]

Hlavní zprávy