Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sagan málem poprvé vítězný. Trentin ho předčil na čáře v Nancy

Épernay – Matteo Trentin zvítězil v těsném finiši v Nancy poté, co až po fotofiniši porazil Petera Sagana, kterému tak znovu uniklo etapové vítězství. Na cílové rovince došlo k několika pádům, jeden z nich pozdržel Leopolda Königa, v dalším spadl Andrew Talansky. Z hlavních favoritů ztratil čas Tejay van Garderen.

234 kilometrů a otočka u Verdunu, dějiště dlouhé bitvy první světové války, v níž zahynul šampion Tour z roku 1910 Octave Lapiz – to čekalo na cyklisty v sedmé etapě Tour de France. Ještě před jejím startem odstoupil Stef Clement z Belkinu a zvedl číslo jezdců, kteří už v závodě nepokračují. V úniku byla skupina šesti cyklistů, svého zástupce zde měla i stáj NetApp Endrua – na čelo se tentokrát vydal Bartosz Huzarski.

Za drobného deště se u Verdunu jezdci stočili k jihu a pokračovali už takřka v přímce směrem na Nancy. Na čele pelotonu často figurovaly svítivě zelené dresy Cannondale – otázka zněla, zda nebylo ještě příliš brzy. Uprchlíci jeli už jen slabou minutu před hlavním polem, do cíle zbývalo ještě nad 40 km a kolegové Petera Sagana možná spíše jen plýtvali silami.

Jezdci stáje Cannondale
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Po projetí města Toul, kde závodníky vítala i žlutě upravená fontána, měl náskok nyní už jen vedoucí dvojice (Elminger a Huzarski) pouze půlminutové parametry. Na čelo pelotonu se natlačila Sky a udávala tón na silnici směřující k dvěma závěrečným vrchařským prémiím. Naděje dvojice poté zhasla na značce 20 km do cíle v době, kdy už začínalo první ze zmíněných stoupání na Cote de Maron.

Brzy nastoupil Thomas Voeckler, avšak jeho pokus netrval déle než kilometr – zvýšené tempo tak alespoň setřáslo sprintery jako Kittel, Degenkolb, Greipel či Démare. Problémy měl už poněkolikáté na letošní Tour Tejay van Garderen, kterého kontakt se spolujezdcem z BMC poslal na vozovku, navíc v pramálo vhodnou dobu 15 km před cílem. Zpátky do pelotonu mu zprvu pomáhal jen Peter Velits, posléze se k němu stáhli ostatní, avšak měli to velice složité při navýšeném tempu špičky pelotonu – ztráta 45 vteřin se v takovéto situaci, kdy všichni jedou už naplno, eliminuje těžko.

UDÁLOSTI ŠESTÉ ETAPY: Na třídě Victora Huga v Remeši se předpokládalo další vítězství Marcela Kittela – to ale nepřišlo, když 26letého německého sprintera zbrzdil defekt. Z vítězství se posléze radoval další Němec André Greipel a ukázal, že i on má na této Tour co říci. Došlo ke dvěma odstoupením – Sky pokračuje už jen v sedmi, Tinkoff-Saxo po odstoupení Jesúse Hernandéze v osmi. Více o průběhu šesté etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279819-prvni-vitezstvi-na-letosni-tour-greipel-byl-nejsilnejsi-v-remesi/).

Na závěrečné Cote de Buffleurs první skupinu navedl nezdolný Jens Voigt, jezdce čekalo 8% stoupání. Nejprve to zkusil Cyrile Gautier, za ním se však pustil Nicolas Roche vezoucí za sebou Alberta Contadora. Paradoxně poté nastoupil Greg van Avermaet z BMC, za něhož se přicvakl Peter Sagan a společně ujížděli už s viditelným náskokem. Avšak aktivita jezdce Oricy GreenEDGE a dalších jezdců na čele skupiny jejich aktivitu postupně zdolala.

Nakonec Sagan dostal druhou šanci, když sprintoval proti Matteu Trentinovi – ani v Nancy však nebyl úspěšný, když až fotofiniš přisoudil vítězství italskému jezdci. Na třetím místě skončil domácí Tony Gallopin. V cílové rovince došlo k několika pádům, po jednom z nich ošklivě spadl Andrew Talansky. Čas ztratil z favoritů (lehce nad minutu) jen van Garderen, pádem zdržený Leopold König dostal stejně jako Van Den Bröck či Talansky stejný čas jako vítěz.

Fotofiniš mezi Trentinem a Saganem v cíli sedmé etapy
zdroj: ČTK/AP/ASO

Cyklistický závod Tour de France - 7. etapa: Épernay - Nancy (234,5 km):

1. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step) 5:18:39, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Gallopin (Fr./Lotto), 4. Dumoulin (Niz./Giant), 5. Gerrans (Austr./Orica), 6. Oss (It./BMC), 7. Gautier (Fr./Eurocar), 8. Chavanel (Fr./Iam Cycling), 9. Vanmarcke (Belg./Belkin), 10. Van Avermaet (Belg./BMC), ...73. König všichni stejný čas, 81. Bárta (NetApp-Endura) -2:42.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 29:57:04, 2. Fuglsang (Dán./Astana) -2, 3. Sagan -44, 4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -50, 5. Van den Broeck (Belg./Lotto), 6. Gallopin oba -1:45, 7. Porte (Austr./Sky) -1:54, 8. Talansky (USA/Garmin) -2:05, 9. Valverde (Šp./Movistar), 10. Bardet (Fr./La Mondiale), ...28. König -4:45, 117. Bárta -36:48.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články