Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kittel v zatím nejtěsnějším finiši přetlačil Kristoffa s Démarem

Lille – Marcel Kittel vyhrál na Tour i třetí hromadný finiš, tentokrát se ale v Lille musel snažit až do posledních centimetrů, když až na čáře přetlačil Alexandera Kristoffa s Arnaudem Démarem. V etapě postihly pády Chrise Frooma a Baukeho Mollemu, po kolizi z Tour dokonce musel odstoupit člen sprinterského týmu Lotto-Belisol Greg Henderson.

Ještě před začátkem dne došlo k něčemu, čehobylo  už předem třeba se obávat – při včerejším pádu si poranil koleno Andy Schleck a před dnešní etapou už u jeho jména svítilo DNS (tedy angl. did not start). Další z řady problémů lucemburského jezdce a je otázkou, jak a jestli vůbec bude pokračovat (profilu Andyho Schlecka jsme se věnovali ve dvou tematických článcích, 1 a 2). "Asi největší zklamání mé kariéry," říkal emotivně. Na trati pak brzy přišla další pohroma, když šel k zemi Chris Froome – vedle něho jedoucí jezdec ztratil rovnováhu a Froome přes něho těžce spadl na své zápěstí. Pokračoval se silně sedřeným bokem a rozervaným dresem, který jen tak tak držel pohromadě. Zítřejší den po pavé tak nebude pro hlavního favorita rozhodně ideální.

Na trati mezitím nastoupili dva Francouzi: Thomas Voeckler a Luis Maté. Brzy si vypracovali zřetelný náskok a mikrofony zachytily Voecklera říkat svému kolegovi, že "se pokusí schovat energii na posledních 30 km a zkusit zdánlivě nemožné." Stejně jako v minulé etapě v případě Jana Bárty si i zde však peloton nechával uprchlíky na krátkém vodítku – manko nešlo nad čtyři minuty, spíše klesalo až k hranici jedné minuty. Vytržením z nepříliš rychlého tempa byla sprinterská prémie v Cassel, kde ve sprintu z pelotonu vyhrál Sagan před Coquardem a upevnil si své vedení v soutěži o zelený dres.

Thomas Voeckler s Luisem Maté ve čtvrté etapě Tour
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Věci se však začaly vařit po sjezdu z prémie, kde aktivita Cannondale a Lotto-Belisol na čele rozdělila peloton – v zadní skupině se nacházel kapitán grupetta Rodríguez, Démare a hlavně i Michal Kwiatkowski, který ztratil vinou defektu. K němu se tak brzy museli stáhnout jezdci Omega Pharma – Quick-Step a snažili se pomoci mu docvaknout se zpět. Trvalo jim to více než pět kilometrů, pádem za to zaplatil Niki Terpstra, nakonec se jim však vrátit do hlavního pole podařilo – a to ještě před prémií na Mont Noir. Na ní už vyjížděl jako první osamocený Voeckler, neboť jeho kolegu z úniku Matého postihl druhý defekt a peloton už ho zachytil.

Voecklerovi se zhruba 30 km před koncem začal jeho náskok opravdu podstatně smrskávat a sprinterské týmy ho s konečnou platností pohltily na předměstí cílového města. Greipela mezitím postihla těžká katastrofa, když mu popadali de Clerq, Bak i Henderson – muži z jeho sprinterského vláčku. Poslední z nich jen rezignovaně seděl na vozovce a smutně gestikuloval, Tour pro Hendersona skončila na kruhovém objezdu před Lille.

  • "Ráno jsem se rozhodl, že dneska zaútočím, abych nahodil motor. Jsem 35 let starý diesel, který se musí rozehřát. Nedělal jsem si iluze, že bych vydržel v úniku až do cíle, ale náramně jsem si to užil," uvedl po skončení etapy Thomas Voeckler.

UDÁLOSTI TŘETÍ ETAPY: Z hlavního pole se hned na úvodních metrech odpoutal Jan Bárta spolu s Jean-Markem Bideauem – a pospolu dorazili i do Londýna. Avšak peloton, který měl ve svém programu tuto etapu jasně zaškrtnutou jako sprinterskou, jim šanci nakonec nedal. Ve finiši na třídě The Mall před Buckinghamským palácem se radoval Marcel Kittel, který nedal podobně jako v úvodní etapě šanci ostatním. Více o průběhu třetí etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279485-znovu-kittel-pred-buckinghamskym-palacem-porazil-sagana/).

Pád ohrozil šance Petera Sagana, který na zmoklé vozovce sklouzl a musel se vracet zpět do hlavní skupiny. Ve více než 50kilometrové rychlosti a početném poli přirozeně nic jednoduchého, zvlášť když do cíle už zbývalo pár posledních kilometrů. Pelotonem propadl Voeckler, který už měl jistou pozici největšího bojovníka etapy a nemusel se snažit držet rychlého tempa.

Na třídě Emila Zoly se čela pelotonu chytila snad sedmička jezdců Omegy, kteří se snažili napálit tempo a odrovnat konkurenční Giant Shimano. Lotto-Belisol viditelně rozhodila absence Hendersona. Prosvítala červená barva stáje Kaťuša – Luka Paolini jel pro Alexandera Kristoffa. Nakonec to ale znovu byla záležitost pro Marcela Kittela – ne tak suverénní jako v minulých etapách, Kittel se musel hodně snažit, aby na čáře přetlačil Démara s Kristoffem. Svou roli měla dnes slabší pozice jeho týmu na posledním kilometru.

  • "Byl to skutečně vyčerpávající závěr. Poslední tři čtyři kilometry jsme jeli nadoraz a dojezd byl opravdu hodně těsný. Dneska jsme se přesvědčili, že nejsme neporazitelní. Musíme se pořád soustředit na závod a na to, abychom byli připraveni. Zítra nás čeká těžká etapa, ale také v ní máme ambice," řekl v cíli Marcel Kittel.
Marcel Kittel slaví další vítězství
zdroj: ČTK/BELGA autor: Eric Lalmand

Cyklistický závod Tour de France - 4. etapa Le Touquet-Paris-Plage - Lille (163,5 km):

1. Kittel (Něm./Giant) 3:36:39, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Démare (Fr./FDJ.fr), 4. Sagan (SR/Cannondale), 5. Coquard (Fr./Europcar), 6. Greipel (Něm./Lotto), 7. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step), 8. Van Poppel (Niz./Trek), 9. Cimolai (It./Lampre), 10. Oss (It./BMC), ...41. König všichni stejný čas, 114. Bárta (NetApp-Endura) -41.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 17:07:52, 2. Sagan, 3. Albasini (Švýc./Orica), 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Froome (Brit./Sky), 8. Van den Broeck (Belg./Lotto), 9. Mollema (Niz./Belkin), 10. Fuglsang (Dán./Astana) všichni -2, ...40. König -1:18, 84. Bárta -11:31.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články