Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Dlouhý den před Vogézami. Jezdci se u Verdunu stočí k jihu

Ještě předtím, než dorazí do kopcovitých Vogéz, čeká peloton jedna dlouhá etapa. Jezdci během ní minou bojiště první světové války u Verdunum, načež se stočí jihovýchodním směrem do Nancy a budou směřovat k městskému centru. Situaci však sprinterům ztíží dva prudké kopce před koncem etapy.

Profil sedmé etapy Tour de France Épernay – Nancy
zdroj: letour.fr

Kolem verdunských bojišť, kde se vojáci drželi v kleštích po 10 měsíců roku 1916, povede trasa dnešní sedmé etapy Tour. Jezdci vyrazí z Épernay severovýchodním směrem právě k Verdunu, poté budou pokračovat na jih k cílovému Nancy. Profilově nejde o nic složitého a peloton se navíc bude snažit neplýtvat silami před zítřejší etapou v horských Vogézách. Přesto při bližším pohledu na závěr dne uvidíme několik nepříjemných výstupů, které situaci značně zkomplikují čistokrevným finišmanům.

K Nancy peloton přistoupí ze západní strany tak, aby se na trase ocitly taktéž dvě vrchařské prémie – ty po více než 200 kilometrech otestují síly jezdců a nabídnou příležitost cyklistům, kteří jsou schopni akcelerovat v prudších stoupáních. Právě na Cote de Maron (3,2 km/5 %) a Cote de Boufflers (1,3 km/7,9 %) lze očekávat ataky závodníků jako třeba Artur Vichot.

Profil finiše sedmé etapy Tour de France Épernay – Nancy
zdroj: letour.fr

Po Cote de Boufflers následuje mírný sjezd až zhruba po poslední kilometr, kde se vozovka trochu zvedne. Nervozitu přinese pět 90stupňových otoček, poslední z nich přijde zhruba 900 metrů před cílem. Poslední čtyři stovky metrů pak už jsou přímá rovinka. Těžko říci, zda se pravé drama bude odehávat až zde či vyjde některý z očekávatelných ataků v posledním kopci. Počítá se v každém případě se silným Peterem Saganem či Johnem Degenkolbem, své slovo si určitě bude chtít prosadit i Alexander Kristoff. Sprint v Nancy bude rozhodně otevřenější záležitostí než jen ty po rovinatých etapách.

Město naposledy hostilo finiš v roce 2005, kde pozdní útok provedl Alexander Vinokurov. Nebyl však úspěšný – jeho kolega z úniku Lorenzo Bernucci ho předstihl na posledních stovkách metrů poté, co se oba v zatáčce těsně vyhli padajícímu Badenu Cookovi. Před pěti lety zde také proběhl prolog Critéria du Dauphiné, v němž se Cadelu Evansovi povedlo porazit Alberta Contadora, jedoucího ještě v dresu Astany a chystajícího se na tehdejší Tour.

**** Peter Sagan
***  John Degenkolb, Alexander Kristoff
**   Artur Vichot

Je nám líto, video expirovalo.
Představení sedmé etapy Tour de France Épernay-Nancy

Zdroj
ČT sport, letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články