Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čekání na hory končí, peloton se vyškrábe na La Mauselaine

Poprvé od roku 2005, kdy Pieter Weening jedním z nejtěsnějších finišů porazil Andrease Klödena, zajíždí peloton Tour do Gerardmer. V první horské etapě (a zároveň první ze tří etap ve Vogézách) ukáží favorité své síly na závěrečném výstupu s průměrem lehce nad 10 %.

Profil osmé etapy Tour de France Tomblaine – Gérardmer-La Mauselaine
zdroj: letour.fr

První horská etapa udává většinou určitou představu o silách hlavních favoritů. Padají masky a ukazují se pravé tváře – jezdci zde neprohrávají Tour, spíše ukazují, zda mají na boj s nejlepšími. 161 km dlouhá etapa vezme peloton z Tomblaine do srdce horského území Vogéz v Gerardmer. První část (zhruba 130 km) je přitom skoro úplně rovinatá a slouží jen k tomu, aby jezdce dovedla k prvním kopcům. Tam se začne závodit.

Na posledních 28 kilometrech se totiž jen těžko hledá rovné místo. Po průjezdu Vegney na závodníky čekají tři výstupy: Cote de la Croix des Moinats (7,6 km/6,2 %) a Col de Grosse Pierre (3 km/7,5 %) a La Mauselaine (1,8 km/10,3 %). První z nich je poměrně ještě schůdnou záležitostí a procenta jsou na něm rovnoměrně rozložena, na Col de Grosse Pierre pak po mírném začátku přijde pasáž až s 16 % a průměrem 11,3 %. Poté následuje sjezd až do Gerardmer.

Profil posledních kilometrů osmé etapy Tour de France Tomblaine – Gérardmer-La Mauselaine
zdroj: letour.fr

Na zbývajícíh dvou kilometrech se jezdci stočí od městského centra a místo toho se vyšplhají na La Mauselaine. Při podrobnějším pohledu vidíme, že na prvním kilometru je průměr lehce pod deseti procenty, na posledních 800 metrech se však vozovka ještě více zvedá dosahuje až 16 %. Závěrečné tři stovky metrů jsou pak už mírnější. Dá se logicky čekat řada ataků, a to na kterémkoliv ze tří stoupání. La Mauselaine se pojede naplno – ačkoliv odstupy ještě nebudou znamenat nic fatálního, naznačí skutečné rozložení sil.

V Gerardmer se naposledy končilo v roce 2005, a byl z toho dodnes známý souboj mezi Pieterem Weeningem a Andreasem Klödenem, v němž prvně jmenovaný zvítězil ve fotofiniši. Ten však tehdy byl přímo v centru, nikoliv na La Mauselaine

*** Alejandro Valverde, Alberto Contador
**  Pierre Rolland, Vincenzo Nibali, Joaquím Rodríguez
*   Jürgen Van Den Bröck

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 8. etapy Tour Tomblaine-Gérardmer

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články