Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Andy Schleck. Z elitního lídra domestikem pro jiné (2011–2014)

Fantastické tři roky vystřídala chudá léta. Andy Schleck se po sérii druhých míst na Tour potýkal s novým managementem Johana Bruyneela, zraněními, výpadky formy či distancem svého bratra Fränka. Více v našem článku. O Schleckově vzestupu a výtečných výkonech v horách Tour de France čtěte ZDE.

Andy Schleck
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Schneider

V posledních měsících roku 2011 dochází ve stáji Leopard Trek k důležitým, poté již nezvratitelným změnám. V září nejprve její lucemburský management oznámí spojení se stájí RadioShack – přesněji řečeno, sponzoři tohoto týmu (maloobchodní řetězec s elektronikou RadioShack a automobilka Nissan) budou nyní financovat právě Leopard Trek, a to pod novým názvem RadioShack-Nissan-Trek. Přesun však neskončil jen u firemních značek, spolu s americko-japonským kapitálem přišli i jezdci a týmoví zaměstnanci v čele s Johanem Bruyneelem. "Jsem si jistý, že naši jezdci za podpory těchto sponzorů budou dominovat cyklistice na dlouhá léta," je na počátku září citován Bruyneel.

S jeho příchodem končí u týmu éra Briana Nygaarda, který byl spolu s Kimem Andersenem instrumentální při úspěších bratří Schlecků na minulé Tour. Nygaard následně zamířil do australské Oricy GreenEDGE, kde poslední tři roky pracuje jako ředitel pro styk s veřejností. V rozhovorech pro některá dánská periodika pak komentoval i situaci ve svém bývalém týmu, kterou označil za "absurdní" s tím, že vedení stáje vinou své neznalosti závodního prostředí leckdy takříkajíc napáchalo více škody než užitku.

Rok 2012. Bruyneel, pád na Dauphiné a xipamid

Bruyneelova éra u týmu trvala nakonec rok, už brzy se přitom začaly objevovat rozepře a pnutí mezi hlavními hvězdami a jejich manažerem. Kontroverze vyvolalo Bruyneelovo rozhodnutí neposlat na Tour Kima Andersena, který z doprovodného vozu dirigoval úspěchy Schlecků de facto v každém roce jejich kariéry. "Situace v týmu je hodně odlišná od minulých let," diplomaticky se vyjádřil Andersen. Andy Schleck ho vzápětí podpořil s tím, že doufá v přehodnocení plánů, Bruyneel si však do ničeho mluvit nenechal. "Tohle je moje rozhodnutí a nenechám si do toho od Andyho mluvit. Zůstane to tak, jak to je."

Pokračování přišlo na jarním Giru, z něhož po pádu a poranění ramene odstoupil Fränk Schleck – a Bruyneel se do něho veřejně pustil s tím, že zranění zdaleka tak vážné nebylo. "Kdybych byl já ředitelem stáje, tak bych se určitě nesnažil řešit problémy skrz média. Všechno by zůstalo uvnitř týmu. Bruyneel je možná pod tlakem sponzorů, kteří začínají být netrpěliví," citoval následně jeden z deníků Andyho po prologu Critéria du Dauphiné s poukazem na nevalnou výkonnost celého týmu. Ten měl do začátku zmíněného Critéria na svém kontě jen dvě vítězství, obě díky Fabianu Cancellarovi. Andy Schleck plánoval ve tradičním podniku závodnické sezony útočit na další.

Ve čtvrté etapě Critéria, individuální časovce do Bourg-en-Bresse, si měl Andy otestovat časovkářskou výkonnost před Tour de France: V konkurenci Bradleyho Wigginse či Tonyho Martina na více než padesátikilometrové trati tak jako tak musel ztratit, otázkou nicméně spíše bylo, zda se od nešťastné jízdy proti chronometru na minulé Tour jeho schopnosti v disciplíně zlepšily. Plný obrázek však nepřišel, neboť tehdy 26letý jezdec nezvládl výkrut jedné ze zatáček, kdy ho rozhodil silný poryv větru a Andy se po svém pravém boku klouzal po vozovce. Časovku s obrovskou ztrátou ještě dokončil (servaná kombinéza a sedřený bok byly na obrázcích z etapy více než dostatečně viditelné), protrpěl si i následující týden, ze šesté etapy do Morzine však už musel odstoupit. 

  • "Když jsem pak seděl v autě a koukal na ostatní závodníky na trati, psychicky jsem se složil. Jako cyklista jste mentálně velmi silný, ale dnes toho všeho bylo moc. Už na začátku etapy, po 200 metrech, jsem ucítil silnou bolest v pravé noze a boku. A bylo to pak už jen horší, nikdy jsem takhle v závodě netrpěl. Vůbec jsem nemohl šlapat pravou nohou, nebyla jiná možnost než odstoupit," říkal po závodě.

Diagnóza nakonec zněla ještě hrozivěji, než si tým představoval – a zlomenina pánve přesně v tom místě, odkud přichází tlak od sedla, nakonec eliminovala Andyho z účasti na Tour 2012. "Největší zklamání mé kariéry, raději bych skončil na Tour poslední, než abych tam nemohl jet vůbec," odsekával zdrceně slova. Bylo tak jasné, že poprvé od roku 2008 bude na hlavní Grand Tour chybět. "Morálně je na úplném dně. Tour chtěl vyhrát, ačkoliv to by bylo tenhle rok skutečně obtížně," shrnul jeho otec Johnny Schleck. Plánem nyní byla londýnská olympiáda, ta se však termínově skláněla příliš blízko a Andy se tak vrátil až v říjnu při dvou závodech – ani jeden nedokončil. Začíná etapa tzv. DNFs (angl. did not finish, tedy nedokončil).

"Olympijský" rok však nebyl rozklížený pouze na tratích závodů. Před šestnáctou etapou skončila Tour pro Fränka Schlecka, a to z důvodu pozitivního nálezu zakázané substance xipamidu, velice vzácného a neobvyklého diuretika. Po potvrzení původního nálezu B-vzorkem stáj jezdce suspendovala a do dalších etap tak už nezasáhl. Celá záležitost se nicméně určitě nerovná předchozím dopingovým nálezům – koncentrace xipamidu byla ve Schleckově těle "extrémně nízká" a pětistránková zpráva antidopingové agentury WADA taktéž uznává, že užití této látky pro účely zvýšení výkonnosti je nepravděpodobné. 

Diuretika obecně se totiž používají hlavně pro zvýšení vylučování moči, což je přirozeně jedna z věcí, kterou si cyklisté při závodním vypětí a hrozbě dehydratace dovolit nemohou. Objevily se sice spekulace, zda látka nesloužila jako určité zamaskování jiných nedovolených prostředků (které by se tak dostaly z těla rychleji), podstatný je však nakonec verdikt lucemburské antidopingové agentury, která Schleckovi udělila roční distanc – ten byl poloviční oproti "standardním" dvěma letům hlavně z toho důvodu, že nebyla uznána a prokázána úmyslnost konzumace ani snaha pomoci si díky xipamidu k lepším výkonům. "Samozřejmě, že jsem z toho zklamaný. Nicméně alespoň se ukázalo, že nešlo o doping, což je pro mě, mou rodinu i tým velice podstatné," říkal Fränk po soudním jednání.

Světová antidopingová agentura WADA
zdroj: ČTK/AP autor: LAURENT GILLIERON

Rok 2013. Návrat na Tour

Pro Fränka následující sezona probíhala pouze v tréninkovém tempu, na závody si musel počkat. A nebylo to čekání příjemné – tehdejší RadioShack po vypršení distancu v červenci 2013 už jezdce zpátky nechtěl, a tak "prostál" i celý zbytek roku. Andy zůstal sám a vzhledem ke své fixaci na staršího sourozence a zároveň s pohledem do výsledků víceméně nic nešlo dle plánů.

Na sklonku října 2012 přitom věřil, že zranění z Dauphiné už bude mít brzy za sebou. "Stále mám bolesti, není to ideální, ale co můžu dělat? Pracuji na tom a po tom, co se stalo, se nemůžu dočkat Tour. Letos bude vážně obtížná – pokud jste vrchařem, můžete vyhrát," odpovídal novinářům, které zajímaly i výroky Johnnyho Schlecka. Ten v jednom z rozhovorů uvedl, že by jeho synové žili lepší život mimo sport – a že by z něho měli odejít. "Určitě budu závodit. Nemyslel to tak, jak to vyznělo – spíš že bychom měli žít raději běžným životem bez všech těch starostí," vysvětlil.

Andy Schleck
zdroj: Isifa/EPA
  • "Dokážu, že na to pořád mám. Velkým cílem je přirozeně Tour – čtyřikrát jsem byl na jejím pódiu, minulý rok jsem chyběl, ale to neznamená, že jsem zmizel navždy. Minulou sezonu bych tak ani nenazýval, raději si polámu všechny kosti v těle, než abych si tím vším prošel znovu," říkal před sezonou 2013.

Optimismus (alespoň navenek) sdílelo i vedení, ze kterého už kvůli svým komplikacím a soudům s americkou antidopingovou organizací USADA vypadl Bruyneel (v dubnu 2014 nakonec dostal desetiletý zákaz), jehož nahradil bývalý zaměstnanec legendární stáje Mapei Luca Guercilena. V RadioShack se snažili vytvořit klidnější prostředí, v němž by jejich hlavní hvězdu (nyní tak náchylnou k vnějším okolnostem) nemělo cokoliv rozhodit. Pohled na výsledky je to však tristní: Takřka polovinu ze 13 závodů před Tour Andy Schleck nedokončil a nejlepším umístěním bylo desáté (!) místo na národním šampionátu. V médiích se objevily články o opilém Schleckovi v mnichovském hotelu, přes noviny se ozval i nespokojený Guercilena, bývalý domestik Jakob Fuglsang zase veřejně reflektoval konec svého přátelství s Andym. Sezonu ale stále mohla zachránit Tour.

Průšvih? Tak se asi Andyho vystoupení ve Francii charakterizovat nedá. Ovšem také žádné fanfáry – jedno dvanácté a jedno patnácté místo, celkově přesně na konci druhé dvacítky pořadí se ztrátou takřka 42 minut. Jsou to ohromná čísla v porovnání například s rokem 2011, uvědomíme-li si však realitu Schleckových výkonů v mezidobí, dá se Tour 2012 s jistými obtížemi označit jako snesitelná. Zajímavé jsou komentáře k výkonům ostatních. "Froome byl fantastický, ale nemyslím si, že byl silnější než v předchozím roce. To spíše ostatní nebyli tak dobří. Myslím si, že Contador na té top úrovni nebyl, a já jsem byl zřetelně na úplně špatné úrovni," řekl. 

Zbytek sezony pak Lucemburčan vypustil, kromě závodů v Americe vlastně nic nedojel a rok doplynul do svého konce. Dobré zprávy přišly právě koncem roku – vlastník stáje Flavio Becca nakonec pro rok 2014 (už bez společnosti RadioShack se jmenuje Trek Factory Racing) zahrnul i Fränka a oba sourozenci se těšili na společné závody v novém roce.

Rok 2014. Na Tour pro jiné

Forma Andyho Schlecka však v letošní sezoně v mnohém připomíná minulé roky, a to navzdory zprávám z týmu, že výkonnostní data ze zimních měsíců (zvládnuté watty atd.) byly lepší než kdy předtím. Opravdovou konzistenci pak předvedl při klasikách, kdy během jednoho týdne odstoupil z Amstel Gold Race, Valonského šípu i La Doyenne. Příšerný duben pak měly napravit dva delší etapáky, Kolem Lucemburska a Kolem Švýcarska. Ani na jednom nestačil nejlepším, ve švýcarském závodě pak alespoň o sobě dal vědět a o závěrečném víkendu byl dvakrát v (neúspěšném) úniku. Je to takové plácání se od ničeho k ničemu a reagovat pochopitelně musel i tým. 

Kolem Švýcarska: P (//sport/ostatni/cyklistika/276716-kreuziger-byl-v-prologu-kolem-svycarska-patnacty-kraloval-martin/), E2 (//sport/ostatni/cyklistika/276835-ani-utoky-mu-nepomohly-kreuziger-zustava-na-kolem-svycarska-ctrnacty/), E3 (//sport/ostatni/276965-kreuziger-se-ve-svycarsku-posunul-na-osme-misto-treti-etapu-ovladl-sagan/), E4 (//sport/ostatni/cyklistika/277084-ctvrtou-etapu-kolem-svycarska-ovladl-cavendish-kreuziger-zustava-osmy/), E5 (//sport/ostatni/cyklistika/277242-saganovi-znovu-uteklo-vitezstvi-kreuziger-zustava-osmy/), E6 (//sport/ostatni/cyklistika/277335-trentin-za-prispeni-martina-vyhral-sestou-etapu/), E7 (//sport/ostatni/cyklistika/277534-martin-zvysil-v-casovce-svoje-vedeni-kreuziger-vypadl-z-nejlepsi-desitky/), E8 (//sport/ostatni/cyklistika/277534-martin-zvysil-v-casovce-svoje-vedeni-kreuziger-vypadl-z-nejlepsi-desitky/), E9 (//sport/ostatni/277779-kreuziger-nezachytil-rozhodujici-unik-kolem-svycarska-ovladl-rui-costa/).

Ten mladšího ze Schlecků nakonec nominoval pro Tour (i o tom panovaly diskuze), ovšem v pozici domestika pro Fränka a Haimara Zubeldiu, kteří pojedou o celkové pořadí. Andy by jim v ideálním případě měl být k ruce v těžkých kopcích. Jak tato konstrukce bude fungovat, zůstává přirozeně otázkou, letos 30letý Lucemburčan je však se situací zdá se srozuměn.

  • "Můžu se dívat zpětně na svou kariéru a být hrdý na to, čeho jsem dosáhl. Závodil jsem zatím dobře a nevzdám to. Mohl bych si teď říct, že už se vlastně nemusím snažit, ale tak to není. Nemusím nikomu nic dokazovat.. ale jsem bojovník. Stále rád závodím a chci ukázat, že na to stále mám," říká Andy Schleck před startem Tour de France 2014. Povzbudit ho mohl výsledek posledního závodu před Tour, mistrovství Lucemburska – Andy dojel třetí, z vítězství se radoval Fränk Schleck. O dalším pokračování jejich kariéry se rozhodne v následujících týdnech.
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články