Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Tour de France na vysokém kole? Zimovčák ukazuje, že bez problémů

Paříž – Tour de France na velocipedu? Pro drtivou většinu lidí nemožné. Pro desítinásobného mistra světa v jízdě na tomto historickém kole Josefa Zimovčáka radost a opětovně splněný sen. Šestapadesátiletý rodák z Veselí nad Moravou a patron charitativního projektu Na kole dětem se na "Starou dámu" vrátil již podruhé v kariéře a opět dokazuje, proč je nejlepší na světě.

Josef Zimovčák na Tour de France
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

"Na Tour jsem se strašně těšil a poctivě jsem se na ni připravoval. V rámci projektu Na kole dětem jsme ujeli během desíti dní 1500-1600 kilometrů a kromě toho jsem byl na několika krátkých soustředěních, takže jsem se tomu věnoval skutečně dost," řekl Zimovčák, který již jednou na Tour de France jel, když v roce 2005 absolvoval všechny etapy. Kromě toho absolvoval i další dva slavné etapové závody – v roce 2006 Giro d'Italia a La Vueltu rok nato. 

Šestapadesátiletý jezdec na vysokém kole zahájil svoji pouť na Tour de France ve dvanácté etapě a v režimu profesionálních jezdců jich pojede dohromady devět, vždy čtyřiadvacet hodin před závodníky. Po třech dnech má společně se skupinou spolujezdců v nohách na šest set kilometrů.

Sám však přiznává, že to pro něj byla zatím spíš jakási rozcvička na zahřátí a již se těší do hor. "Dnes to byla jedna z lepších etap a konečně mě to pořádně začalo bavit. Předchozí dvě byly samé roviny," prozradil na konci čtrnácté etapy, jež nabídla hned sedm vrchařských prémií třetí a čtvrté kategorie, Zimovčák.

Slavný ďábel a přípravy na Mont Ventoux

Mistra světa na vysokém kole těší i zájem přihlížejících diváků, když ho pravidelně během etapy doprovází několik místních nadšenců a fanoušci kolem trati mu nepřetržitě fandí. Krom nich velociped zaujal i jeden ze symbolů slavného etapového závodu, Němce Didiho Senfta, který se účastní Tour od roku 1993 v převleku ďábla.

V podporu nekonečných davů Zimovčák doufá i během čtrnácté etapy, která je vůbec nejdelší na jubilejním stém ročníku Tour a je zakončena dvacetikilometrovým výšlapem na Mont Ventoux. "Strašně se na to těším, jelikož to bude dvacet kilometrů mezi lidmi," dodal Zimovčák.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články