Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Tour de France 2015: náročné hory a bonifikace za dojezdy

Paříž - Pouze jedna krátká časovka jednotlivců, zato množství náročných stoupání a cílových dojezdů v horách čeká příští rok cyklisty při Tour de France, jejíž trasa bude nahrávat vrchařům. Pořadatelé dnes zveřejnili program etap, který před dojezdem do Paříže nabídne vyvrcholení v podobě výjezdu do l'Alpe d'Huez. Předposlední etapa tak může po třítýdenních soubojích výrazně zamíchat konečným pořadím.

Tour de France 2014
zdroj: BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Poprvé od roku 2008 se budou na Tour udělovat bonifikace za dojezdy na prvních třech místech. Vítěz dostane 10 sekund, další jezdci v etapě získají šest a čtyři sekundy.

Slavný závod v roce 2015 odstartuje časovkou v Utrechtu a očekávané větrné počasí v Nizozemsku může už na začátku některým favoritům nadělat potíže, přestože čtrnáctikilometrová trasa je nejkratší v poválečné historii Tour. Následovat bude v severní Francii etapa s pasážemi po nevyzpytatelných kočičích hlavách, letos ovšem kostky svědčily pozdějšímu vítězi Vincenzovi Nibalimu.

Pět etap bude končit dojezdem na některém z horských vrcholů, na trase ale cyklisty čeká i několik krátkých prudkých stoupání včetně legendární Zdi v Huy, kde je tradiční závěr klasického závodu Valonský šíp, či Mur de Bretagne. Vrchařské kvality v Pyrenejích prověří výjezdy na La Pierre St. Martin, kde budou muset jezdci zvládnout 15,3 km dlouhý úsek s průměrným stoupáním 7,4 procenta, či na Plateau de Beille (15,8 km/7,9 procenta).

Tour graduje v Alpách až do úplného závěru

Následovat ale bude další náročná zkouška v podobě čtyř po sobě jdoucích horských etap v Alpách, kde závodníky čekají vedle těžkých stoupání i nebezpečné sjezdy. Královská 19. etapa chystá pro peloton čtyři vrchařské prémie nejvyšší kategorie, následovat bude pouhých 107 kilometrů dlouhá 20. etapa do l'Alpe d'Huez, během níž ovšem jezdci budou muset navíc překonat 2 645 metrů vysoký Col du Galibier.

Celkem závodníci během 102. ročníku Tour de France na kolech absolvují 3 344 kilometrů, čekají je i dva volné dny a dva přelety. První etapa legendárního podniku odstartuje 4. července 2015, tradiční dojezd na Champs-Élysées je naplánován na 26. července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články