Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ťoupalíkovi rakouská trať nesedla. Double mezi třiadvacítkáři slaví díky sjezdu Hirschi

V červenci se ve Zlíně radoval z vítězství na mistrovství Evropy do 23 let, o dva měsíce později Marc Hirschi k tomuto úspěchu přidal další, ještě cennější. Dvacetiletý švýcarský cyklista v rakouském Innsbrucku ovládl silniční závod na mistrovství světa mezi třiadvacítkáři. Velký talent o svém triumfu rozhodl nástupem ve sjezdu pár kilometrů před cílem. Nejlepší z Čechů Adam Ťoupalík dojel na 34. místě.

Marc Hirschi slaví výhru na MS v závodě do 23 let
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Mario Stiehl

Ve čtvrtek se to povedlo mezi juniory Belgičanu Remcu Evenepoelovi a o 24 hodin se na šampionátu v Innsbrucku objevil další jezdec, který během pár měsíců na svůj krk pověsil zlato jak na mistrovství Evropy, tak i světa.

Mezi cyklisty do 23 let si přesně takový počin zaznamenal Marc Hirschi, jenž se stal vůbec prvním Švýcarem, který získal duhový dres v této kategorii. "Je to fantastické být světovým šampionem poté, co jsem triumfoval na Evropě. Přijeli jsme pro zlato a výhra je zasloužená, jelikož jako tým jsme byli nejaktivnějším týmem," popsal šťastný vítěz.

Mladý závodník o svém dalším titulu rozhodl ve sjezdu před cílem, kdy společně s belgickým spolufavoritem Bjorgem Lambrechtem a finským překvapením Jaakem Hanninenem klesal do cílového města. Hirschi na to necelých 10 kilometrů před páskou šlápl a soupeři už zareagovat nedokázali. Celkem 180 kilometrů zvládl vítěz v čase 4:24:05.

"Naše útoky ve sjezdech byly klíčové. Věděli jsme, že je to naše silná stránka, a i když to bylo náročné, dokázali jsme si vytvořit klíčový náskok," dodal Hirschie.

Duo soků si to tak rozdalo jen o druhé místo, které nakonec bral se ztrátou 15 sekund Lambrecht. Bronz skončilo u Hanninena, pro kterého to i tak byl obrovský úspěch.

Z tria Čechů si nejlépe počínal Adam Ťoupalík, který s mankem 5:41 dorazil jako čtyřiatřicátý. Jakub Otruba byl celkově šedesátý a Karel Tyrpekl nedokončil.

Držitel stříbra z MS v cyklokrosu ve stejné věkové kategorii z roku 2016 Ťoupalík přiznal, že mu závod nesedl. "Mám toho opravdu dost. Závod se mi vůbec nepodařil. Cítil jsem to už v tom kopci při nájezdu, že se mi nejede úplně nejlépe. Snažil jsem se tam být co nejdéle, ale na ty nejlepší jsem dnes vůbec nestačil. Jsem malinko zklamaný, ale zároveň i rád, že už to mám za sebou," řekl Ťoupalík.

"Závod byl ze začátku dost nervózní a jelo se docela rychle, ale mně osobně se jelo opravdu špatně, takže nedokážu úplně říct. V kopcích jsem se hodně trápil, ale ta trať je spravedlivá, což jsem dopředu věděl," doplnil dvaadvacetiletý jezdec.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Innsbrucku:

Silniční závod: Muži do 23 let (179,9 km): 1. Hirschi (Švýc.) 4:24:05, 2. Lambrecht (Belg.), 3. Hänninen (Fin.) oba -15, 4. Mäder (Švýc.) -35, 5. Padun (Ukr.) -37, 6. Castrillo (Šp.) -45, ....34. A. Ťoupalík -5:41, 60. Otruba -10:47, Tyrpekl nedokončil (všichni ČR).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články