Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ťoupalík se radoval z výhry o kolo dříve. Nakonec dospurtoval těsně druhý

Heusden-Zolder (Belgie) – V cílové rovince zvedl ruce a spokojeně zapumpoval. Naneštěstí pro Adama Ťoupalíka byla jeho radost předčasná, jelikož slavil o kolo dříve. Český cyklokrosař na mistrovství světa do 23 let dlouho usilovat o triumf. V samotném finiši ho ale přespurtoval domácí favorit Eli Iserbyt. V elitní kategorii mužů dojel Radomír Šimůnek devátý. Další český reprezentant Michael Boroš byl šestnáctý. Titul získal Belgičan Wout van Aert.

Zklamaný Adam Ťoupalík (vlevo) na stupních vítězů po závodě mužů do 23 let na MS
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: David Stockman

Jeden z největších favoritů Wout van Aert za sebou nechal Nizozemce Larse van der Haara a domácího Kevina Pauwelse. S šampionátem se loučící belgický velikán Sven Nys skončil čtvrtý.

"Ta první desítka se určitě počítá. V těchto podmínkách je to strašně těžké; na člověka padala voda a tělo rychle chřadne. Jsem rád, že už mám ten závod za sebou a že to vyšlo do těch deseti," řekl Šimůnek.

Dvojice českých závodníků zachytila raketový start, který očekávala celá Belgie kvůli loučení domácího hrdiny Nyse. V čele se usadili očekávaní favorité a překvapivě také Šimůnek, ale dramatický průběh osmi okruhů na místy zrádně kluzké trati pořadím několikrát zamíchal. Šimůnek se začal zvolna propadat a spolu s Borošem se pohybovali na hraně první desítky.

V pátém kole přišel zřejmě klíčový okamžik celého závodu. Při kuriózní kolizi v blátivé zatáčce zůstala noha hlavního favorita na zlato Mathieua van der Poela z Nizozemska zaklíněná mezi dráty Van Aertova předního kola a dlouhé vteřiny se ji nedařilo dostat ven. Zatímco Belgičan se poté skvělou stíhací jízdou dotáhl velmi brzy na čelo, obhájce titulu Van der Poel už ztrátu zlikvidovat nedokázal.

"Snažil jsem se dostat zpátky do rytmu a zachytit Laurense Sweecka, který mě pak dotáhl zpátky na čelo. Mým charakterem je se nikdy nevzdávat. Nejezdím proto, abych to zabalil po pěti kolech," uvedl Van Aert.

Van der Haar s Van Aertem si to nakonec rozdali o zlato. Belgický vítěz seriálu Světového poháru rozhodl nástupem v posledním kole, na který zkušenější Nizozemec nedokázal odpovědět, a vylepšil tak loňskou druhou příčku. "S tím pocitem po vítězství nelze nic srovnat. Loňská porážka je teď zapomenuta," prohlásil vítězný Van Aert.

Domácí miláček Nys se musel spokojit s umístěním těsně pod pódiem, přesto si dojezd vychutnal a dočkal se obrovských ovací. "Myslel jsem si, že se ubráním emocím, ale když jsem pak viděl trenéra Paula van den Bosche, tak to přišlo. Má porážka přišla v tom příkrém kopci, ale za svůj výkon jsem šťastný. Čtvrté místo v mém věku a v tomto startovním poli? Není lepší způsob, jak zakončit kariéru," podotkl Nys.

Šimůnek dojel na deváté pozici, Boroše odsunulo zaváhání v předposledním kole z 13. na 16. místo. "Tam to byly trošku zmatky. Jsem naštvaný. Chtěl jsem dneska rozhodně víc, ale dal jsem do toho všechno. Sotva chodím. Bohužel to nestačilo. Dělal jsem zbytečně moc chyb a poslední dvě kola už na to také nebylo tolik sil. Být ve formě, jak jsem byl o Vánocích, tak myslím, že desítka byla reálná," prohlásil Boroš.

I přes svou nespokojenost si celé klání užil. "Byla tu super atmosféra. Jen MS v Belgii, to je vždycky skvělé. Doufám, že to byla další zkušenost, další krůček navíc, aby příští sezona byla zase lepší," uzavřel Boroš.

Je nám líto, video expirovalo.
Šimůnek dojel na MS cyklokrosařů devátý, vyhrál Belgičan Van Aert

Ťoupalík si i přes ztrátu vítězství připsal největší úspěch v kariéře

Na trati postavené na závodním okruhu, kde se v minulosti proháněly formule, dosáhl Ťoupalík na největší úspěch dosavadní kariéry. "Jsem strašně rád, že mi to vyšlo. Že se mi konečně jelo dobře a neměl jsem nějaký problém. Celou sezonu je lepší zapomenout, od začátku jsem se trápil, měl bakterii v krvi, byl přetrénovaný, do toho technické problémy. Ale dnešek, kdy všechno klapalo, to docela vylepšil," řekl Ťoupalík.

Do závodu si prý hodně věřil. "Protože v prosinci jsem tady dojel třetí a to jsem nebyl v takové formě jako před MS. Poslední měsíc jsem makal jenom kvůli tomuhle dni," prohlásil.

Ťoupalík se po nepříliš vydařeném startu pohyboval na hraně první desítky, ale prokousával si postupně cestu dopředu. Ve čtvrtém kole mu napomohl pád do té doby vedoucího Nizozemce Wouterse, který zpomalil čelo závodu a český jezdec se dotáhl k vedoucí skupině. Navíc se zdálo, že si velmi dobře rozložil síly.

"Samotný start se docela povedl, ale v první zatáčce se to tak zavřelo, že jsem jezdil kolem 14. místa. Pak jsem se probojoval na desáté, hodně závodníků se tam tlačilo dopředu a říkal jsem si, že závod bude ještě dlouhý. Každý začal dělat chyby, já se snažil tam, kde se dalo, předjíždět, dostat co nejvíce dopředu. A když jsem se dostal dopředu, tak jsem věděl, že ta šance tady je," popsal Ťoupalík.

A věřil i jeho tým. "Odjeli pak Hermans s Woutersem a šéfové týmu na mě křičeli 'pódium, pódium', že to je pořád možný. Pak jsem tam dojel a závod začínal zase znovu," připomněl český reprezentant.

V pátém okruhu byl Ťoupalík velmi aktivní a dokázal poodjet svým soupeřům, ale pak pro něho přišlo osudové zaváhání a šokující chvilka pro všechny diváky. V cílové rovince začal táborský rodák mohutně oslavovat s vírou, že ke tři roky starému světovému bronzu z kategorie juniorů přidal velké vítězství.

Byl však na omylu. Závodníky čekal ještě závěrečný okruh a Ťoupalíka z oslavné euforie neprobralo ani tradiční zvonění do posledního kola. Při jeho uvolněném dojezdu se kolem něho přehnala trojice soupeřů, český talent ztratil ztratil obrovskou porci drahocenných vteřin, přesto po prozření v sobě ještě našel chuť zabojovat.

Zklamaný Adam Ťoupalík
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yorick Jansens

A to se mu vyplatilo. S blížícím se závěrem závodu se opět ocitl ve vedení, když jediného Iserbyta nedokázal setřást. Ve spurtu zkusil Ťoupalík nastoupit, jenže Iserbyt útok zachytil a nakonec i triumfoval. Záplavu radosti vystřídalo u Ťoupalíka i přes velký úspěch zklamání.

Iserbyt naopak vylepšil loňské stříbro z Tábora mezi juniory. "Přitom jsem se dnes necítil vůbec dobře a byl jsem i nachlazený. Energii jsem začal cítit až dvě kola před koncem. Adam byl dnes hodně silný, ale věděl jsem, že ze sebe odevzdal hrozně moc v tom finiši, kdy předčasně slavil. A počkal jsem si do spurtu," řekl Iserbyt.

Výsledky závodu mužů do 23 let:

1. Iserbyt (Belg.) 51:18, 2. Ťoupalík (ČR) -1, 3. Hermans -5, 4. Aerts (oba Belg.) -11, 5. Russo (Fr.) -12, 6. Orts (Šp.) -15, ...30. Schubert -3:25, 47. Šírek (oba ČR) -6:02.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy