Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Tony Martin přežil kostky a díky pozdnímu ataku přebírá žlutý dres

Seraing (Belgie) - Německý závodník stáje Etixx-QuickStep Tony Martin zvítězil ve čtvrté etapě Tour de France, když nastoupil až po kostkách tři kilometry před cílem. Martinovi nyní patří i žlutý dres, který přebírá od Chrise Frooma. Na druhém místě sprintoval John Degenkolb, třetí skončil Peter Sagan. Na devátém místě finišoval Zdeněk Štybar a celkově zůstává desátý. Hlavní favorité dojeli s výjimkou Thibauta Pinota pospolu v první skupině.

Tony Martin
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Peloton pustil do úniku čtveřici závodníků - největší jména zde byli Lieuwe Westra (loni velká pomoc pro Vincenza Nibaliho) a Thomas de Gendt. Oba v úniku byli i z toho důvodu, aby na závěrečných šesti pavé úsecích mohli případně pomoci svým týmovým kolegům. Jejich odstup se v jeden moment vyšplhal až nad devět minut, po většinu závodu však byl zhruba na třech a půl minutách. Týmy v pelotonu nehodlaly riskovat žádné překvapení.

Napětí ale stoupalo v posledních kilometrech před sektorem číslo šest a navíc začalo i mírně pršet. Kluzké přechody z jednoho povrchu na druhý poslaly k zemi třeba Dana Martina či Alexe Dowsetta. První pavé úsek ještě odstupy nepřinesl, ten druhý je po chvilkovém ataku Nibaliho naznačil a třetí prohloubil. Jezdci na celkové pořadí, včetně Naira Quintany i Thibauta Pinota, se však drželi v první skupině.

4. etapa Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

V rychlém sledu poté následovaly sektor tři a dva, který byl se čtyřmi hvězdičkami vůbec nejnáročnější. Defekt na něm měl Pinot a ztratil kontakt poté, co se mechanikům nedařilo spravit potíže. Pro francouzskou naději jeho pódiové ambice po třech neúspěšných etapách prakticky skončily. V cíli ztratil 3:19 na vítěze.

Až závěrečný úsek pořádně skupinu roztrhal - po nástupu Zdeňka Štybara se vydělila osmička závodníků s Froomem, Nibalim či Degenkolbem. Chyběl v ní však Alberto Contador, a tak jeho Tinkoff-Saxo všemi silami odstup brzy stáhlo.

Tour de France 2015
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

V závěru se pokusil svým atakem 3 km před cílem zabránit hromadnému sprintu Tony Martin. Německému jezdci šlo o žlutý dres, vždyť před etapou ztrácel na Frooma pouhou sekundu. Britovi možná jeho nástup i vyhovoval, přece jen pro Sky by bylo náročné držet žlutý dres už takto brzy v závodě. V každém případě Martin svůj pokus dotáhl až do cíle a po vítězství obléká žlutý dres. Na druhém místě sprintoval John Degenkolb, těsně za ním překročil čáru Peter Sagan. Na devátém místě pak ve skupině i s hlavními favority dojel Zdeněk Štybar.

Malým vítězstvím je etapa pro Naira Quintanu, který se i přes svou subtilní postavu dokázal udržet s nejlepšími. Naopak pro domácí hvězdu Pinota jeho snahy na celkový úspěch dostaly další šrámy.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 4. etapa: Seraing - Cambrai (223,5 km):

1. T. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 5:28:58, 2. Degenkolb (Něm./Giant), 3. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Boasson Hagen (Nor./Team MTN), 6. Bouhanni (Fr./Cofidis), 7. Guarnieri (It./Kaťuša), 8. Gallopin (Fr./Lotto), 9. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step), 10. Coquard (Fr./Europcar), ...29. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) všichni -3, 63. Bárta (ČR/Bora-Argon 18) -3:23, 174. König (ČR/Sky) -16:53.

Průběžné pořadí: 1. T. Martin 12:40:26, 2. Froome (Brit./Sky) -12, 3. Van Garderen (USA/BMC) -25, 4. Gallopin (Fr./Lotto) -38, 5. Sagan -39, 6. Van Avermaet -40, 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46, 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48, 9. Thomas (Brit./Sky) -1:15, 10. Štybar -1:16, ...15. Kreuziger -2:03, 46. Bárta -9:49, 126. König -19:54.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články