Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tělo mě nepouštělo do tréninků. Ubral jsem, abych byl v pohodě, popisuje maratonec Kulhavý

Někdejší biker světového významu Jaroslav Kulhavý se vrátil do solidní formy. Vyhrává závody v disciplíně maraton, přičemž dříve zářil v kratší cross country. Kvůli tomu také přestoupil do týmu, který se na tuto disciplínu specializuje. Již 36letý jezdec nemohl v minulých letech využít svůj potenciál, neboť mu přípravu komplikovaly zdravotní problémy, proto zmenšil tréninkové dávky. S nimi se slušně popasoval a v současnosti se mu jezdí dobře.

Kulhavý má za sebou dlouhé a nelehké období peripetií, během něhož se jeho tréninková dřina neodrážela na výsledcích. S jejich vyřešením ale olympijský vítěz z Londýna našel novou chuť do závodění, a i když nastínil, že probíhající sezona bude patrně poslední v jeho bohaté kariéře, vše může být ještě jinak.

"Poslední dva roky, kdy mi začaly zdravotní problémy způsobené zraněními a na to navazující disbalance a další věci, jsem nebyl schopný se pohybovat stoprocentně v potřebných intenzitách. Nebyl jsem schopný trénink pořádně absolvovat. Teď trénuju ve finále podstatně míň než ty předešlé roky, ale tělo se mi nějakým způsobem dalo do kupy. A už je tam efekt toho tréninku, cítím, že jsem schopný tam zase být," řekl Kulhavý v rozhovoru s novináři.

Pro zdravotní krizi už má po dlouhém období neznáma i vysvětlení. "Bylo to asi něco trochu podobného, co teď potkalo Ondru Synka. Měl jsem tam nějaká zranění, ať už to byla zlomená čéška, nebo ruka, která byla na druhé straně... Samozřejmě jsem všechno hasil v rychlosti, jen abych se rychle vrátil na kolo," líčil Kulhavý.

"Na ta zranění se pak nařetězily nějaké disbalance a ta kompenzace tam nebyla stoprocentní. Jen jsem řešil, jak se hlavně rychle vrátit na kolo, ale byl jsem tam už v určitém špatném stereotypu postavení toho těla de facto od doby, kdy jsem sbíral druhá místa a pořád řešil, jak bych se ještě zlepšil, když jsem chtěl jít ještě nahoru." 

Přidával si navrch tréninky ve vysoké intenzitě, jenže tělo začalo protestovat. "Zkrátka to nezvládlo a začalo se samo od sebe přirozeně brzdit. Přestalo mě pouštět dál a přestaly mi fungovat svaly, jak by měly. De facto mě to povypínalo. Tělo fungovalo na nějakých sedmdesát procent, a i kdybych se zbláznil, nebyl jsem schopen to posunout dál, zatímco teď ty intenzity zase přijímá," přiznal.

Rok a půl na nápravu

S fyzioterapeutkou pracoval na nápravě rok a půl. "I ona mi řekla, že teprve po tom roce a půl vidí, že jsme to napravili. Je to takový specifický problém; jak jsem říkal, tak bych měl asi radši zlomené obě nohy a věděl, co je za tím. Uzdravíte se a vrátíte se zase do hry, zatímco v tomto případě to přijde pomalu, po nějakých procentech mi to ukrajovalo z fyzického fondu a nevěděl jsem, čím to je." 

"Objektivně jsem byl zdravý, tři dny mi tělo fungovalo, objel jsem kvalitní trénink. Další čtyři dny jsem byl ale na sedmdesáti procentech. Pak jsem ani nebyl schopný si postavit kvalitní trénink, protože jsem nevěděl, zda se druhý den dostanu na 160 tepů, nebo na 180, kam se dostat potřebuju. Do toho všeho miliony rad všeho druhu od odborníků a doktorů, neskutečný kolotoč," přiblížil Kulhavý.

V současnosti ale věří, že už nabral dobrý směr. "I když třeba o rok později, než bylo potřeba. Vše funguje relativně dobře. I když se to teď rozjíždí třeba trochu těžkopádně, jsem rád, že to funguje. Jsou tam sice pořád ještě hodně velké rezervy, ale chci jít nahoru opatrně, aby to nespadlo zase tam, jak to bylo. Nechci přehnaně tlačit na pilu. O rezervách vím, je jen otázka, kam až mě to pustí," zdůraznil.

Dostává se do své obvyklé pohody, což je vidět i na výsledcích a jeho výkonnosti. "Pak dává smysl tomu věnovat ten čas, zatímco ty minulé dva roky mi to smysl přestávalo dávat, když si člověk vzal spoustu toho úsilí, času a hodin strávených na fyzioterapii, na tréninku nebo v posilovně, ale výsledky tomu adekvátně neodpovídaly," konstatoval Kuhavý.

Díky zásadnímu obratu připustil, že jeho kariéra se může protáhnout i do dalších let. "Je otevřené, zda budu jezdit i příští rok, nebo zda je tahle sezona poslední. Vše se bude řídit podle zdravotního stavu. Uvidíme. Nemám to zatím definitivně rozhodnuté, co bude," přiznal Kulhavý.

Trošku ho jen mrzí, že s ohledem na povinnosti mezi maratonci nemá možnost otestovat sám sebe v závodě cross country. "Chtěl jsem jet třeba Brno a Bedřichov, ale ten prostor teď není. Uvidím, jestli stihnu třeba mistrák, abych se porovnal s dalšíma klukama. Vysloveně proto, že mě zajímá, jak bych na tom byl v tom hodinu a půl dlouhém závodě. Uvidíme, jak to bude vypadat na podzim," završil Kulhavý.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články