Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Takovou situaci jsem v kariéře nezažil. Teď si jezdím pro radost, říká Bárta

Nejlepší domácí časovkář posledních let Jan Bárta vyhlížel jako hlavní cíl v sezoně olympijské hry v Tokiu. Po jejich odložení na příští rok se zaměřil na mistrovství ČR, kde chtěl zaútočit na sedmý titul v časovce. Jenže osud domácího šampionátu je nejistý. "To je situace, kterou jsem za dvacet let své kariéry ještě nezažil," prohlásil.

Jan Bárta
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Ochoa de Olza

"Olympiáda byla letošní meta, ke které jsem vzhlížel. Nominace do časovky i hromadného závodu byl můj hlavní cíl. Když jsem o něj přišel, říkal jsem si, že nový vrchol bude domácí mistrák. Zatím ale nevíme, jestli bude," uvedl Bárta.

Trénink ale k závodům, které má hostit Opočno 18. až 21. června, dál směřuje. "Věřím, že by se mistrák mohl jet. Jen před ním nebudu moc rozzávoděný. Musíte brát situaci takovou, jaká je, a udělat všechno pro to, abyste právě tam byl co nejlepší."

"Na olympiádu za rok se snažím nemyslet a soustředím se na probíhající sezonu. V listopadu začne příprava na tu příští, pak se k myšlenkám na Tokio vrátím," řekl Bárta.

S individuální přípravou vynucenou okolnostmi nemá pětatřicetiletý závodník problémy, ale přiznal, že po pár týdnech je vše o něco složitější, když nemá s kým jezdit. "Trénink je zkrátka jiný, když nemůžete jezdit ve skupině. Jsem samozřejmě zvyklý jezdit sám, ale ne pořád."

Jan Bárta
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

V kontaktu s ostatními členy týmu je ale neustále. "Sdílíme tréninky ve společné skupině, kde se navzájem povzbuzujeme, ale není to ono," přiznal.

"Je škoda, že se na jaře nebude vůbec závodit, protože právě v tomto období mi to vždycky jde, když se v zimě dobře připravím. Až do mistráku jsem schopný podržet formu a teď je to celé uříznuté," doplnil šestinásobný účastník závodů Grand Tours.

Po psychické stránce zvládá situaci dobře, i díky tomu, co má všechno za sebou. "Začátek byl těžký, když posunuli olympiádu. Ztratí se vám cíl a najednou nevíte, kam se dívat dopředu, nemáte směr. Ale už je to dobré. Přišel jsem na to, že výhodu mají ti, kdo si to na kole užívají," řekl Bárta.

Teď si podle svých slov jezdí pro radost. "Protože když to někdo bere jen jako práci, víc ho ta změna zdrtí. Dokud jsem se sám na sport díval jen jako na práci, dost mě to ubíjelo. Teď z toho mám radost, trénování mě baví a užívám si ho," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport
Zdroj
ČTK, Elkov Kasper, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články