Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Také Van der Poel se v Itálii dočkal vítězství. Daleko k němu neměl Štybar

Nejprve Wout van Aert, po něm Julian Alaphilippe a nyní i Mathieu van der Poel. Vítězství v etapě Tirrena-Adriatica se dočkal i nizozemský cyklista. O triumf se v závěru pokusil také Zdeněk Štybar, který v závěru rozjížděl tempo pro Alaphilippa a nakonec se sám pokusil o nástup. V nájezdu do cílové rovinky jej ale soupeři dostihli.

Mathieu van der Poel
zdroj: Twitter.com/TirrenAdriatico

Poslední týdny jsou častou soubojem "velké trojky": Wouta van Aerta, Mathieu van der Poela a Juliana Alaphilippa. Všichni byli v popředí i ve třetí etapě Tirrena-Adriatica. Nakonec ze souboje, do kterého po taktické hře Alaphilippa zasáhl svým nakonec neúspěšným nástupem také Zdeněk Štybar, vyšel vítězně Nizozemec Van der Poel. 

"Chtěl jsem to provést dobře, protože se mi to včera nepovedlo. Dneska pro mě tým pracoval skvěle, tak jsem jim to chtěl vrátit. Wout reagoval na Štybara, cítil od něj velké nebezpečí. Byl to těžký sprint, navíc po tak dlouhé etapě, ale naštěstí mi to vyšlo," hodnotil v cíli Van der Poel, který před týdnem vyhrál na italské půdě i závod Strade Biache.

V celkovém pořadí je Van der Poel, z jehož vítězství měl radost také týmový kolega Petr Vakoč (sám se ale 3,5 kilometru před cílem zapletl do hromadného pádu), druhý o čtyři vteřiny za Van Aertem. Sobota ovšem přinese náročnou horskou etapu. Útočit by měly horské hvězdy Tadej Pogačar a Egan Bernal.

Jak etapa probíhala?

Před jedinou horskou etapou Tirrena-Adriatica, kdy se v sobotu bude stoupat až do téměř 1500 m n. m. na Prati di Tivo, dostali ještě jednou šanci na vítězství všestranní jezdci, kterým nevadí kratší stoupání a ve finiši disponují velkou rychlostí. Jinými slovy, na triumf cílili stejně jako v předchozích dnech Wout van Aert, Mathieu van der Poel a Julian Alaphilippe.

Nebyl to snadný den (kvůli vyčerpání odstoupil sto kilometrů před cílem například sprinter Caleb Ewan) a jezdci museli ujet na svých kolech 220 kilometrů krajinou nedaleko větších center Sieny a Perugie. Několikerý pokus týmu Alpecin-Fenix o roztrhání pelotonu nevyšel, a tak vše směřovalo do hromadného dojezdu.

V něm se na přední pozici necelý kilometr před cílovou čarou ocitl také Zdeněk Štybar. Nejprve to vypadalo, že rozjíždí spurt pro Alaphilippa, avšak ten jej chytře nechal odjet. Český jezdec se pokusil o vítězství, ale byl sjet Van Aertem v nájezdu do cílové rovinky. V ní už svou rychlost ukázal Van der Poel a také se dočkal italského vítězství.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 3. etapa (219 km):

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 5:24:18, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Ballerini (It./Deceuninck-Quick-Step), 4. Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 5. Van Avermaet (Belg./AG2R-Citroën), 6. De Buyst (Belg./Lotto-Soudal), ...15. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step), 38. Kreuziger (ČR/Gazprom-RusVelo) všichni stejný čas, 133. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:38, 146. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -4:23.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert 14:01:47, 2. M. Van der Poel -4, 3. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -10, 4. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -19, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Stannard (Austr./BikeExchange) oba -20, ...34. Kreuziger -54, 38. Štybar -1:02, 65. Vakoč -6:05, 105. Hirt -12:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články