Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ta nejkrásnější bitva. Na Gannu mi chybělo půl wattu, litoval stříbrný Bigham

Jedna z nejtěsnějších a dozajista i nejdramatičtějších bitev letošního šampionátu. V Glasgow se Filippo Ganna pošesté stal mistrem světa v inidividuální stíhačce. Po drtivou většinu čtyřkilometrového závodu ale vedl domácí Daniel Bigham. S Gannou prohrál o 54 tisícin vteřin, což, jak poznamenal, je rozdíl možná půl wattu.

Daniel Bigham a Filippo Ganna
zdroj: Reuters

Pět titulů světového šampiona v individuální stíhačce má doma Filippo Ganna. V nedělní večer to v glasgowském velodromu sira Chrise Hoye vypadalo, že to tak i zůstane. Italský šampion ztrácel po třech kilometrech více než dvě vteřiny na svého finálového soupeře a velkého kamaráda Dana Bighama, kterého kupředu coby domácího závodníka hnala zaplněná hala.

A Bigham, který se podílel zásadním způsobem na přípravě Gannova úspěšného pokusu o rekord v hodinovce, skutečně letěl. Půl kilometru před koncem čtyřkilometrové distance oba dělilo přesně 1700 tisícin vteřiny a italský trenér si mocně odfoukl. V tu chvíli by na Gannův úspěch nikdo nevsadil ani pětník, jak poznamenali v přímém přenosu ČT sport i komentátoři.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále mužské stíhačky a drtivý závěr Filippa Ganny

Co je to za rozdíl? Půl wattu?

Kdo si nevsadil, mýlil se. Ital, který je světovým i olympijským šampionem také v týmové stíhačce, zvládl poslední kola ucházejícím způsobem. Když v závěru vystřelila cílová pistole, překonal svého soupeře o pouhých 54 tisícin vteřiny. A pošesté se stal mistrem světa v této tradiční a stále velmi atraktivní disciplíně.

A to přitom v závodě dlouho ani neměl startovat. "Před měsícem jsme spolu trénovali a on mi říkal, že letos stíhačku nepojede. Tak jsem si říkal, že to budu mít snažší. V sobotu jsem se podíval do startovky a koho jsem tam nenašel. Napsal jsem mu a odpověděl mi: 'Říkal jsem si, že si užiju trochu legrace,'" líčil po závodě Bigham komunikaci mezi oběma finalisty. 

"Udělal jsem mu to hodně těžké, jel jsem fakt, co to šlo. Nakonec mi chybělo takhle málo... 54 tisícín, co je to za rozdíl? To je možná půl wattu, ani ne," usmál se smutně jednatřicetiletý Brit, který mezi srpnem a říjnem 2022 sám držel rekord v hodinovce, než jej podobně jako nyní ve skotském finále překonal Ganna.

Oba fanouškům nabídli jedno z nejnapínavějších finále za hodně dlouhou dobu a zároveň jednu z ozdob letošního společného šampionátu cyklistických disciplín. Ital zvítězil a navíc se mohl radovat i z bronzu, které získal další z italských dráhařů Jonathan Milan. Na britskou cyklistiku tentokrát zbylo jen stříbro.

Bigham však věří, že se při nejbližší velké příležitosti svému soupeři pomstí. A to na žádné menší půdě než na olympijských hrách v Paříži 2024. "Vrátím ti to příští rok," řekl Gannovi přímo na glasgowské dráze, když se pár momentů po dojetí objali. "Byla to ta nejkrásnější bitva! Díky, Dane," vzkázal mu Ganna.

Jak jejich střetnutí dopadne za rok v červenci na francouzském velodromu?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články