Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Světový pohár v Mexiku se nám vydařil, jsou rádi čeští dráhaři

Praha - Čeští dráhoví cyklisté se vrátili z Mexika ze světového poháru v Aquascalientes. Reprezentant Pavel Kelemen skončil třetí ve sprintu, Jarmila Machačová vybojovala také třetí místo, a to v bodovacím závodě. "Jsme spokojeni, je to velký úspěch," uvedli s tím, že jejich vysněným, avšak ještě dalekým cílem jsou olympijské hry v Riu.

Dvaadvacetiletý Kelemen byl v Mexiku třetí už v kvalifikaci a byl jedním ze čtyř jezdců, kteří se ve vysoké nadmořské výšce dostali pod hranici světového rekordu. Časem 9,558 sekundy zaostal o 211 tisícin za vítězným Francoisem Pervisem. Dosavadní maximum na letmé dvoustovce z roku 2009 v Moskvě držel Kevin Sireau časem 9,572.

"V Mexiku hraje velkou roli časový posun. Je tam i řidší vzduch, takže to jede rychleji. Potom se tam létaly světové rekordy," uvedl s úsměvem Kelemen, jenž v souboji o bronz dvakrát porazil Edwarda Dawkinse. "Pro mě bylo Mexiko překvapení, že se podařilo a na třetí světový pohár už jet nemusím. Teď mě čeká jen trénink," řekl Kelemen. Šampionát startuje v Kolumbii koncem února příštího roku.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Jarmila Machačová a Pavel Kelemen

Kelemen navázal na bronz Machačové z bodovacího závodu. "Letos jsem měla lehčí výpadek v tréninku, takže se do toho vracím, a doufám, že forma začne ještě trochu gradovat do mistrovství světa. Teď mám před sebou poslední SP, což je za měsíc. Je tedy čas na trénink, pak na soustředění a forma by se snad měla zlepšit," uvedla.

S Kelemenem si zároveň postěžovala, že podmínky pro trénink v tuzemsku nejsou dobré. "Trénuju na silnici, jinak musím jezdit do Vídně," řekla Machačová. "V ČR je to problém, protože máme akorát betonové dráhy, kde rychlost nenatrénujeme. A v zimě to nejde. Většinou se připravujeme v Brně na 400 metrů dlouhé dráze. Rok od roku se to horší, je to tam už jako na D1," dodal Kelemen, jehož cílem je start na olympiádě v Riu v roce 2016. "Chtěl bych se tam předvést v nejlepší formě."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články