Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Světová cyklokrosová show startuje, Česko věří nejvíc Borošovi a Zemanové

Jednadvacet českých reprezentantů se pokusí uspět na mistrovství světa v cyklokrosu. To v nizozemském Hoogerheide odstartuje závod štafet, kategorie jednotlivců se přidají o víkendu. Víkendový program šampionátu můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i ČT sport Plus.

Michael Boroš na trati SP v cyklokrosu v Táboře
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Reprezentační trenér Petr Klouček věří v umístění mezi první desítkou. Poslední medaili pro Česko získal naposledy v roce 2018 rovněž v Nizozemsku a Tomáš Kopecký, který mezi juniory skončil druhý.

V Hoogerheide se jelo v letech 2009 a 2014. Před devíti lety si zde Zdeněk Štybar dojel pro třetí titul. Tentokrát jsou ambice české výpravy skromnější.

"Odjíždíme s tím, že bychom rádi dosáhli alespoň na tři umístění do desátého místa. Kdybych tvrdil, že si letos jedeme pro medaile, asi by to bylo trochu troufalé. Ale v několika kategoriích máme závodníky, kteří mohou pomýšlet na umístění v top 10, možná i na hraně první pětky," uvedl Klouček v nahrávce pro média.

"Nejvíc spoléhat budeme na Kristýnu Zemanovou, Elišku Hanákovou a Václava Ježka. V elitní kategorii pak na Michaela Boroše, věřím v umístění do 15. místa," dodal reprezentační kouč.

Od Zemanové se čeká nejvíc

Největší šance má podle něj devatenáctiletá Zemanová. Mistryně republiky v posledním závodě Světového poháru ve Francii skončila v elitní kategorii třináctá, ale v hodnocení žen do 23 let by byla třetí. "Když se jí závod povede, mohla by se dostat do první pětky. Výsledek z Francie nemůžeme přeceňovat, protože tam nebyly všechny její největší soupeřky. Ale formu má určitě dobrou," podotkl Klouček.

"Chtěla bych se vejít do první pětky, ale je to strašně těžké. Těch silných holek je tam hrozně moc. Zároveň je to hodně otevřené. Když to bude super den, může to být třeba i bedna, ale také z toho může být desáté místo a ještě za něj budu ráda. Uvidíme, jak to dopadne," konstatovala Zemanová.

Velkou českou nadějí je i junior Václav Ježek. "Teď cítil trochu únavu po soustředění ve Španělsku, ale do mistrovství světa bude v pohodě. Na první desítku určitě má. Atakovat by ji mohly i juniorky Dlasková s Hanákovou, stejně tak Kopecky v závodě žen do 23 let. Na solidní umístění blízko k první desítce mají i třiadvacítkáři Fiala s Kopeckým," věří Klouček.

Závod elitní ženské kategorie se v sobotu pojede bez českého zastoupení. Muži celý program v neděli v 15 hodin uzavřou, přičemž na startu budou vedle Boroše ještě Jakub Říman a Šimon Vaníček. Nejvíc se však čeká od zkušeného Boroše, který je už dlouho v Česku jedničkou a má už šest republikových titulů.

Boroš si věří na desítku

"Rád bych dojel do desítky. Forma je dobrá, a když se všechno sejde, mohlo by to na první desítku klapnout. Nereálné to určitě není, protože už jsem v top ten několikrát v sezoně byl. Příprava probíhá podle plánu, tak doufám, že forma vydrží," přál si Boroš.

Trať v Hoogerheide patří mezi jeho oblíbené. "Líbí se mi, je hodně poctivá na výkon. Závodím tam každý rok už prakticky od juniorů. Vždycky tam vyhraje ten nejlepší, není to o taktizování, takové tratě mám nejradši. Uvidíme, jaké bude počasí, ale jestli zaprší, bude to hodně těžké," odtušil Boroš.

Chybět budou oba obhájci zlata v elitních kategoriích z amerického Fayetteville. Brit Tom Pidcock dal přednost přípravě na silniční sezonu, Nizozemku Marianne Vosovou trápí problémy se zúženou pánevní tepnou i slabší výkonnost. Mezi ženami nebude startovat ani další z hvězd Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie.

Už o pátý titul pojede Nizozemec Mathieu Van der Poel, který slavil v letech 2015 a 2019 až 2021. Na startu bude i jeho velký belgický rival Wout van Aert, jenž dosáhl rovněž na zlatý hattrick, a to právě v letech 2016 až 2018 mezi prvním a druhým triumfem Van der Poela.

Šampionát začne v pátek štafetou, která se loni jela jako testovací závod. Češi skončili šestí, vyhrála sestava Itálie. Klouček počítá s nasazením těch nejlepších jezdců. "Pokud se nic nestane, měli by jet Hanáková, Ježek, Hladíková, Fiala, Zemanová a Boroš," nastínil trenér.

Program MS v cyklokrosu v Hoogerheide:

Dnes:

12:30 týmové štafety (Boroš, Fiala, Hanáková, Hladíková, Ježek, Zemanová).

Sobota 4. února:

11:00 juniorky (Dlasková, Douděrová, Hanáková, Nováková),

13:00 muži do 23 let (Černý, Fiala, Jindřich, Kopecký, Stránský),

15:00 ženy elite.

Neděle 5. února:

11:00 junioři (Hojka, Ježek, Kuba, Samec, Šumpík),

13:00 ženy do 23 let (Hladíková, Jeřábková, Kopecky, Zemanová),

15:00 muži elite (Boroš, Říman, Vaníček).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články