Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Štybar ve spurtu vyhrál 3. etapu Eneco Tour a je celkově třetí

Schouwen-Duiveland (Nizozemsko) - Cyklista Zdeněk Štybar dokázal získat etapový vavřín závodu, který se jede v Nizozemsku a Belgii. V průběžném pořadí se posunul za druhého Booma a vedoucího Francouze Arnaud Démare, na kterého český jezdec ztrácí jen tři sekundy.

Zdeněk Štybar
zdroj: Sport Image

Štybarovi, jenž se nedávno vrátil k závodění po téměř čtyřměsíční přestávce, zaviněné problémy s kolenem, vyšel útok v závěrečných dvou kilometrech etapy dlouhé 187,3 km. Spolu s dalším exmistrem světa v cyklokrosu Nizozemcem Larsem Boomem, Argentincem Maximilianem Arielem Richezem a Belgičanem Jürgenem Roelandtsem vyrazil z pelotonu a ve spurtu byl nejrychlejší.

"Ten konec byl hodně náročný," zmínil se Štybar pro server cyclingnews o nepříjemném větru. "Pořád jsem čekal a čekal na správnou chvíli. Nechal jsem ostatní kluky, aby mě předjeli, zavěsil se za Richezeho a začal spurtovat na poslední chvíli, abych ho ještě stihl předstihnout," prohlásil.

"Domů" do Belgie se těší

Sedmadvacetiletý člen stáje Omega Pharma-Quick Step si připsal druhé dílčí prvenství v závodu WorldTour po loňském úspěchu ve třetí etapě Kolem Polska. Před zbývajícími čtyřmi etapami si Štybar polepšil z dosavadní 19. pozice a zařadil se mezi kandidáty na celkové prvenství.

"Je to prima, že se mi tu povedlo vyhrát. Zítra se jede do Essenu, kde žiju s přítelkyní, když jsem v Belgii, a bude příjemné tam přijet den po tomhle vítězství," liboval si Štybar. Rád by se v celkové klasifikaci prosadil. "Soustředím se na časovku. Vím, že tam něco ztratím, ale pojedu na maximum, abych si udržel před víkendem dobrou výchozí pozici," uvedl k páteční časovce na 13,2 km. "V sobotu a neděli chci pak zajet co nejlépe, finiše mi sedí víc," dodal.

V klasickém spurtu přitom zvítězil poprvé, loni při výhře v Polsku využil své zkušenosti v cyklokrosu, neboť závěr etapy vedl po kostkách. "Nikdy v životě jsem nespurtoval, ani v tréninku. Sprint není moje silná stránka, ale možná teď změním názor, když jsem dokázal vyhrát. Možná je to tím, že spím na pokoji s (Alessandrem) Petacchim a jeho sprinterská síla na mě přešla," žertoval Štybar. Devětatřicetiletý Ital s řadou spurtérských úspěchů, jenž nedávno posílil belgický tým, mu prý dal do finiše pár rad.

Výsledky Eneco Tour (WorldTour) - 3. etapa (187,3 km):

1. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) 4:13:59, 2. Richeze (Arg./Lampre-Merida), 3. Boom (Niz./Belkin) všichni stejný čas, 4. Nizzolo (It./RadioShack Leopard), 5. Greipel (Něm./Lotto Belisol), 6. Belletti (It./Ag2R La Mondiale) všichni -2.

Průběžné pořadí: 1. Démare (Fr./FDJ) 12:18:42, 2. Boom -1, 3. Štybar, 4. Renshaw (Austr./Belkin) oba -3, 5. Gilbert (Belg./BMC) -4, 6. Farrar (USA/Garmin-Sharp) -6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články