Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štybar: V Bergenu to bude má největší šance

Zdeňku Štybarovi ještě žádný světový šampionát papírově neseděl tolik jako ten, který v neděli skončí v norském Bergenu. Zkušený cyklista bude lídrem českého týmu a věří, že mu všechno zahraje do karet. Přímý přenos mužského závodu sledujte v neděli od 9:50 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Jednatřicetiletý Štybar cítí, že profil závodu je pro něho jako stvořený. "Podle trati mám největší šanci na úspěch ze všech svých účastí na mistrovství světa. Mezi největší favority s ohledem na výsledky v sezoně určitě nepatřím, ale třeba mi to tak bude vyhovovat," uvedl Štybar, který letos skončil druhý na Paříž-Roubaix.

Příprava proběhla podle jeho představ. "Cítím se dobře. Z Británie jsem sice přijel trochu nastydlý, ale na Mallorce jsem se z toho rychle dostal," připomněl Štybar společné soustředění pro nedělní závod.

Na Mallorce v posledních dnech trénovali spolu s ním Roman Kreuziger, Petr Vakoč a Jiří Polnický, chyběli jen Jan Bárta a Josef Černý. "Splnilo to stoprocentně účel. Udělali jsme dost práce, navíc jsme měli skvělou partu. Cítím, že forma je dobrá, přijel jsem do Norska stoprocentně připraven. Uvidíme, na co to v neděli bude stačit," pochvaloval si Štybar.

I Kreuziger si soustředění na Mallorce pochvaloval. "Po klasikách v Kanadě jsem měl poměrně klidné období. Spolu se Zdeňkem, Petrem Vakočem a Jirkou Polnickým jsme byli na Mallorce, i když každý měl trošku jiné cíle a potřeboval objet něco jiného. Většinu tréninku jsme ale byli spolu a zakomponovali jsme to tak, aby to každému vyhovovalo, jak by mělo. Hodně jsme toho odjeli za motorkou," přiblížil Kreuziger.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklisté si v Bergenu vyzkoušeli trať silničního závodu

Společně probírali i možnou taktiku pro boj o medaile. "Trenér (Tomáš Konečný) říkal, že by se mělo jet na mě, ale na Mallorce jsem viděl, že jsou na tom skvěle i další kluci: Roman, 'Vaky' nebo i 'Polňa'. Důležité je, že máme po delší době opravdu silný tým, a musíme toho zkusit využít," prohlásil Štybar.

S tím souhlasí i Kreuziger. "Myslím, že tým je velice dobře vyvážený. Zdeněk Štybar je jasný lídr, jemuž by měl ten okruh hodně sedět. MS je ale speciální závod a může se stát cokoliv. Kdyby měl Zdeněk špatný den, já jsem připraven za něj zaskočit, pokud to bude potřeba, protože po nevydařeném jaru se cítím poměrně dobře," řekl.

Bude důležité nezaspat

"Když odjede tři kola před cílem skupina, důležité bude, abychom tam někoho měli. A je celkem jedno, kdo to bude. Okruh sice možná sedí nejvíc mně, ale bude vážně záležet na vývoji závodu. Výhodou je, že máme víc variant, což je dobré. Bude to strašně natažené v jedné lajně. A kdo v klíčový moment zaspí, má smůlu," tuší Štybar.

Jednoznačného favorita závod z jeho pohledu nemá. "Těmi hlavními jsou Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Michael Matthews, určitě také Matteo Trentin, který na Vueltě doslova lítal a teď vyhrál ještě závod v Belgii. A musíme počítat s Edvaldem Boassonem Hagenem, který bude mít doma velkou motivaci," řekl Štybar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články