Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Štybar triumfoval i v seriálu Superprestige

Vorselaar (Belgie) - Mistr světa v cyklokrosu a vítěz Světového poháru Zdeněk Štybar vyhrál i seriál Superprestige. Čtyřiadvacetiletý reprezentant zvítězil v závěrečném závodě v belgickém Vorselaaru a zajistil si celkový triumf o jediný bod před Belgičanem Nielsem Albertem. Třetí skončil další český jezdec Radomír Šimůnek, který ve spurtu porazil obhájce celkového prvenství Svena Nijse z Belgie.

Před finále měli Štybar a Albert na kontě shodný počet bodů a jejich souboj poutal pozornost belgických diváků. České jedničce se povedl start, ale pole se příliš neroztrhalo ani při následném ostrém tempu Klaase Vantornouta.

Na trati místy pokryté sněhem se pokusil uniknout v šestém kole z vedoucí skupiny Šimůnek, ale upadl a Štybar ho dojel. Vzápětí ale začal ztrácet a musel dotahovat desetisekundové manko za vedoucím triem Albert, Šimůnek, Nijs. Závěr pak ovlivnil další Šimůnkův pád, na který doplatil i Nijs.

Štybar se dostal před ně, jízdou na hranici rizika začal Alberta stíhat a v polovině posledního kola jej dostihl. Pořadí si oba rivalové několikrát vyměnili, ale v posledních stovkách metrů měl o trochu více sil Štybar. V cílové rovince slavil s rukama nad hlavou třetí prestižní triumf v sezoně a vůbec první vítězství v duhovém trikotu světového šampiona.

Štybar přerušil Nijsovo kralování

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar přerušil vítěznou sérii Belgičana Svena Nijse v seriálu Superprestige. Belgičan vyhrál posledních pět ročníků a celkem má na kontě devět triumfů. Rodák ze Stříbra navázal na Radomíra Šimůnka staršího, který celkově zvítězil v letech 1991, 1992 a 1995.

"Bylo to nesmírně vyrovnané, posledních pět minut rozhodlo o celkovém pořadí seriálu. Jsem strašně šťastný, že se mi to podařilo," řekl Štybar. "Podle průběhu seriálu v celé sezoně ale nikdo nemůže říci, že bych si vítězství nezasloužil," dodal.

Štybar z osmi závodů Superprestige vyhrál dva, jeho největší soupeři Nijs a Albert po třech. Štybar ale podával nejvyrovnanější výkony, což rozhodlo. Vedle dvou vítězství byl třikrát druhý, dvakrát třetí a jen jednou chyběl na stupních vítězů, když v listopadu v Gietenu dojel čtvrtý. "Závěr byl na férovku, byl to spravedlivý závod. Rozhodovalo se mezi námi dvěma a bylo to o tom, kdo dokáže být silnější," uvedl český jezdec.

Niels Albert
zdroj: commons.wikimedia.org
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články