Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Štybar to dokázal. Slaví první velké klasikářské vítězství

Zdeněk Štybar má na začátku sezony jarních klasik formu jako hrom. Po týden starém triumfu z portugalského Algarve český jezdec slaví ještě důležitější vítězství. Štybar svým nástupem dva kilometry před finišem rozhodl klasiku Omloop Het Nieuwsblad. Jde o jeho první velké klasikářské vítězství v kariéře.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar zahájil sezonu klasik triumfem na Omloop Het Nieuwsblad

Flanderský závod Omloop Het Nieuwsblad otevírá období jarních klasik – pro tradicionalisty, kteří příliš nemusí expanzi závodů do Austrálie či Spojených arabských emirátů, pak zůstává prvním velkým závodem roku. Tomu odpovídá důležitost, které se klání nesoucí jméno lokálních novin, těší. Nejinak tomu bylo letos, kdy hlavní roli hrál Zdeněk Štybar.

Český jezdec byl totiž velmi aktivní. Čtyřicet kilometrů před finišem se dostal do skupiny, která se odpoutala od hlavního pole a vytvořila si solidní náskok. O pár kilometrů dále měl štěstí, neboť šlapal vepředu ve chvíli, kdy část skupiny zabrzdil pád Tiesje Benoota. Vedle Štybara zbyla vepředu už jen pětice čítající Grega van Avermaeta či Tima Wellense.

Podívejte se na rozhodující nástup Zdeňka Štybara:

Jelo se dál. Z očekávané smrště nástupů ve stoupání Muur van Geraardsbergen sešlo, Van Avermaet ani Štybar nedokázali soupeře setřást. Šlo se na Bosberg, kde to belgická hvězda nově vzniklé stáje CCC zkusila znovu – Štybar se ze všech sil držel za zadním kolem jezdce v oranžovém. Na vrcholu do finiše už zbývalo jen deset kilometrů.

Štybar nechtěl čekat na sprint, vždyť jeho zrychlení ve srovnání s Van Avermaetovým povážlivě vadne. A jeho nástup přišel. Dva kilometry před finišem se přehnal kolem soupeřů, získal malý náskok a ten už nepustil. V cíli mohl radostně zapumpovat rukou: první velké klasikářské vítězství je jeho. Van Avermaet vyhrál jen sprint o druhé místo.

"Měl jsem dobrý pocit celý den. Loni jsem byl několikrát blízko výhře a jsem rád, že jsem to letos konečně dokázal," uvedl Štybar. "Měl jsem dvě možnosti. Buď vsadit všechno na spurt, nebo zaútočit na posledních kilometrech. A rozhodl jsem se pro to druhé. Řekl jsem si, že to by mohla být moje šance, a vyšlo to," pochvaloval si rodák ze Stříbra.

Cyklistický jednodenní závod Omloop Het Nieuwsblad (WorldTour) - 200 km:

1. Štybar (Deceuninck-QuickStep) 4:53:23, 2. Van Avermaet (Belg./CCC), 3. Wellens (Belg./Lotto Soudal), 4. Lucenko (Kaz./Astana), 5. Teuns (Belg./Bahrajn Merida) všichni -10, 6. Drucker (Niz./Bora-hansgrohe) -26.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články