Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Štybar skončil až třináctý, vyhrál Albert

Koksijde (Belgie) - Cyklokrosař Zdeněk Štybar nenavázal na mistrovství světa v Koksijde na tituly z minulých dvou let a skončil třináctý. Nejlepším českým jezdcem v cíli byl osmý Radomír Šimůnek. Závod elitní kategorie na náročné písečné trati ovládli domácí Belgičané, kteří obsadili prvních sedm míst. Druhý titul v kariéře získal Niels Albert, další medaile vybojovali Rob Peeters a Kevin Pauwels.

Štybar si po dojezdu stěžoval na zdravotní problémy před startem. "Bohužel ještě včera po tréninku jsem měl teplotu, to mi asi nepřidalo. To bude asi ten hlavní důvod, ale nedá se nic dělat. Bohužel jsem měl špatný den," prohlásil. "Určitě mě to mrzí, každého by to mrzelo, ale nedá se nic dělat," řekl v reakci na to, že přišel o možnost završit zlatý hattrick.

Sedmnáctičlenná česká výprava tak po loňských třech medailích z německého Sankt Wendelu zůstala bez cenného kovu, což se stalo poprvé od roku 1999. Nejlepší umístění - shodně osmou příčku - vybojovali Šimůnek a Kateřina Nash v závodě žen, v němž obhajovala bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v cyklokrosu 2012 Belgie

V úvodu mužského závodu, který se jel před 45 tisíci diváků, nic nenasvědčovalo tomu, že by měl Štybar vyklidit pozice. Jako první vypálil starty pověstný Francouz Steve Chainel, ovšem na konci prvního z deseti kol už se začali prosazovat domácí - mezi první devítkou bylo kromě Štybara se Šimůnkem všech sedm Belgičanů. Všem přitom o 14 sekund ujel Albert.   

Ve druhém kole se pokusil jeho náskok snížit vítěz Světového poháru Pauwels a stáhl manko na pět sekund. Už v těchto fázích převzali nadvládu nad vývojem závodu Belgičané, kteří se seřadili na prvních sedmi místech. Až za nimi jeli Šimůnek a Štybar.

Během dalšího okruhu měl Albert svůj původní náskok zpět. Následně se za Pauwelsem vydal legendární Sven Nijs, jenž v minulosti ovládl v Koksijde hned několik závodů a cítil šanci na zisk druhého titulu. Ten první si vyjel již před sedmi lety a od té doby byl třikrát třetí a jednou druhý.  

Po šestém kole měl Albert k dobru na dvojici Pauwels - Nijs již 38 sekund a mířil za zlatem. Za nimi bylo i nadále kvarteto Belgičanů, česká dvojice už byla zpět o více než minutu a půl a bylo jasné, Štybar zlatý hattrick nedovrší.

Ve zbytku závodu si Albert hlídal náskok, zatímco Nijsovi v hlubokém písku docházely síly. Postupně se propadal za další Belgičany a nakonec dojel jako nejhorší z nich sedmý. Stříbro trochu nečekané vybojoval Peeters, souboj s Tomem Meeusenem o bronz vyzněl pro Pauwelse. Šimůnek ztratil na vítěze dvě a čtvrt minuty, Štybar tři minuty a 17 sekund.

Výsledky:

Muži (29,44 km): 1. Albert 1:06:07, 2. Peeters -24, 3. Pauwels -30, 4. Meeusen -34, 5. Aernouts -35, 6. Vantornout 1:09, 7. Nijs (všichni Bel.) -1:11, 8. Šimůnek (ČR) -2:15, 9. Walsleben (Něm.) -2:25, 10. Zahner (Švýc.) -2:31, ...13. Štybar -3:17, 30. J. Polnický, 31. Zlámalík oba -2 kola, 33. Kyzivát, 37. Dlask (všichni ČR) oba -3 kola.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články