Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Štybar si dal Vánoční míli a rád by se vrátil na Tour

Zdeněk Štybar sice v říjnu podepsal novou roční smlouvu v přední cyklistické stáji Deceuninck-Quick Step, za sebou má ale jinak náročnou sezonu. Zdravotní problémy navíc nabouraly jeho program už loni, kdy navíc do podoby závodního kalendáře výrazně zasáhla i táhnoucí se koronavirová pandemie.

Kvůli problémům s kolenem Štybar loni přišel o Tour de France a ze stejného důvodu nebyl ve své nejlepší formě ani na klasikách. V elitním belgickém týmu, kde působí celou dosavadní kariéru ve WorldTour od roku 2011, to je pro silničního profesionála již dvanáctá sezona za sebou.

"Letos jsem se vrátil a cítil se skvěle na závodě E3 Harelbeke, pak jsem měl ale při podniku Gent-Wevelgem potíže se srdečním rytmem," přemítal Štybar s tím, že začínal vyloženě od nuly.

"Bylo to opravdu mé obrovské zklamání letos. Cítil jsem, že mám životní formu. V závěru závodu Gent-Wevelgem jsem se necítil úplně dobře. Nevěděl jsem, co se děje, koukal jsem na tepy. Na vyšetření objevili arytmii. Pak jsem se musel dát dohromady, jsem rád, že to byl jen závod a neuniklo mi něco víc."

Když se vrátil po operaci a dvouměsíční pauze na kolo, hned při prvním startu se zranil na jednorázovém belgickém závodu Dwars door het Hageland, který po nehodě nedokončil. Vuelta mu ale pomohla při návratu do formy.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Věřil jsem, že se vše v dobré obrátí. A byl jsem šťastný, že ty měsíce tvrdé práce se někde ukázaly. Zpočátku ten rok vypadal na katastrofu, ale mělo to dobrý konec," dodal Štybar, jenž na mistrovství světa v Belgii obsadil v silničním závodě sedmé místo.

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu z let 2010, 2011 a 2014 Štybar přiznal, že by rád vyhrál monument Kolem Flander nebo Paříž-Roubaix, kde skončil už dvakrát druhý. "Mým cílem je celé to období, kdy se pojedou klasiky. A také bych se rád vrátil na Tour de France," nastínil své plány.

Přestože mu bylo teď v prosinci šestatřicet let, o konci kariéry zatím nepřemýšlí. A na vstup do nového roku se Štybar před Štědrým dnem naladil tradiční Vánoční mílí ve Stříbře.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články