Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Štybar se na cyklokrosovém MS nejspíš neukáže. Úplně mu to nezapadá do programu, říká trenér Klouček

Čeští cyklokrosaři se na únorové mistrovství světa vydají patrně bez trojnásobného světového šampiona a nyní silničního profesionála Zdeňka Štybara. Reprezentační šéftrenér Petr Klouček to řekl na tiskové konferenci, sám ale stále doufá, že se Štybar zúčastní.

Letošní šampionát uspořádá od 3. do 5. února nizozemské Hoogerheide. Pojede se na trati, kde Štybar dosáhl v roce 2014 na třetí zlatou medaili a která je navíc jen nedaleko od belgického domova sedmatřicetiletého závodníka. I proto Klouček zkraje sezony věřil, že by mohl získat do týmu zkušenou posilu.

"Naděje umírá vždycky poslední, ale co jsem teď mluvil se Zdeňkem na posledním závodě Světového poháru, tak ta šance je hodně malá. Jednak ho tým potřebuje už na závody na silnici, druhou věcí je, že mu start na šampionátu teď tak úplně nezapadá do jeho programu," vysvětlil Klouček.

V Hoogerheide by se mělo představit okolo 20 českých reprezentantů. Jistotu už mají junioři Eliška Hanáková, Kateřina Douděrová a Václav Ježek, v ženské třiadvacítce Kristýna Zemanová a v elitní kategorii mužů Michael Boroš.

"Ti už splnili nominační kritéria nastavená v souvislosti se Světovým pohárem. Dále budou startovat všichni mistři republiky a zbytek se donominuje podle výkonnosti na závodech z poslední doby a podle vystoupení na domácím mistráku. Většinou jsou ti první dva tři v každé kategorii jasní, o těch posledních se rozhodne právě na mistrovství republiky," řekl Klouček.

Z reprezentační sezony má dobrý pocit. "Určitě je ta sezona výrazně lepší než ta minulá. Doufám, že stejně tak to bude i pokračovat. Na mistrovství světa určitě pomýšlíme na několik umístění v první desítce," uvedl Klouček.

"Celou sezonu jede velmi dobře Vašek Ježek, který se umisťuje pravidelně na světových závodech do třetího, čtvrtého místa. V děvčatech ve třiadvacítce jezdí výborně Kristýna Zemanová, v juniorkách pak Eliška Hanáková, která byla šestá na mistrovství Evropy," jmenoval hlavní aspiranty na přední příčky.

"Uvidíme, jak na tom bude s blížícím se koncem sezony Michael Boroš. Ta jeho forma šla trošku dolů, teď se malinko vylepšila. Podzim měl celkem dobrý a jel výborně mistrovství Evropy, kde byl v první desítce, tak doufejme, že podobná forma přijde i na mistrovství světa," přál si Klouček.

Od Boroše očekává další triumf na domácím šampionátu v neděli v Mladé Boleslavi. "Je největším favoritem. Samozřejmě Adam Ťoupalík ukázal, že má formu, ale i ostatní závodníci jim to mohou znepříjemnit. Trať je rychlá a rovinatá. Pokud nenapadne sníh nebo nebude pršet, počítám, že o ten titul může bojovat více lidí," podotkl Klouček.

A program reprezentace před MS? "Jedna polovina bude odjíždět na týmová soustředění do Španělska, kde absolvují i předposlední závod Světového poháru v Benidormu, druhá polovina bude na soustředění v Táboře. Všichni se pak sejdeme na posledním závodě Světového poháru v Besanconu. V dalším týdnu už pak pojedeme do Hoogerheide; ve středu ti, jichž se bude týkat páteční štafeta, ve čtvrtek ten zbytek," nastínil Klouček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články