Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štybar rozjel sprint skvěle, Viviani proměnil. Ital vyhrál už čtvrtou etapu

Skvělou práci odvedl v 17. etapě Giro d'Italia Zdeněk Štybar. Český jezdec výtečně rozjel vláček pro sprintera Elia Vivianiho, který v závěru odrazil pozdní nápor Sama Bennetta a vyhrál již svou čtvrtou letošní etapu. Vyrovnal tak loňský výkon Fernanda Gavirii. Nervózní dojezd zvládli všichni závodníci na celkové pořadí, do horských etap jde v růžovém dresu Simon Yates.

"Celá ta etapa byla hrozně těžká. Zkoušel jsem jít do úniku, ale ten neodjel, bylo to strašně rychlé a těžké. V posledním stoupání jsme si řekli, že pojedeme pro Vivianiho, a je skvělé, že se to podařilo. Měl dnes dobré nohy a dokázal to dotáhnout. Jsme moc spokojeni," hodnotil v cíli šťastný Štybar, který dovezl spolu s Fabiem Sabatinim Vivianiho až na cílovou rovinku.

Na ní italský spurter chytil zadní kolo Dannyho van Poppela, načež se kolem nizozemského soupeře protáhl a zastavil se až za cílovou čárou. Vítězství mu mohl překazit ještě Sam Bennett, avšak irský závodník sprint neodhadl ideálně a své zrychlení si nechal až na příliš pozdě. Pro třetí místo si dospurtoval Niccolo Bonifazio.

"Strašně to klouzalo, podklouzl jsem a ztratil jsem trochu nervy. Nohy jsem měl dobré, ale nevyšlo mi to. Mrzí mě to, protože tým pracoval skvěle. Špatně jsem to načasoval a šel příliš zezadu," litoval Bennett, který na letošním Giru vyhrál své první dvě etapy na Grand Tour. Ir ale ještě bude mít šanci v poslední etapě v Římě.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtý triumf. Viviani vyhrál i v Iseu

Jak etapa probíhala?

Jsou etapy, v nichž si dlouho nikdo neodpočine a kilometry uplývají velmi svižnou rychlostí. Jednu takovou absolvoval peloton Giro d'Italia, který o sedmnáctém dni závodu vyrazil z Riva del Garda do Isea. Mohla to být před Římem poslední šance pro sprintery, anebo se štěstí mohlo usmát na úspěšný únik.

Právě o jeho složení se bojovalo po bezmála celou stovku kilometrů. Úspěšná nakonec byla čtveřice jezdců – patřili do ní domácí Alessandro de Marchi, Luis Léon Sánchez, Wout Poels a Ben Hermans. Teprve zhruba padesát kilometrů před cílovým Iseem jim dal peloton vedený stájí Mitchelton Scott zelenou.

Týmu průběžného lídra závodu Simona Yatese brzy začaly pomáhat i sestavy LottoNL-Jumbo a Bory-hansgrohe, které spoléhaly na sprint pro Dannyho van Poppela, respektive Sama Bennetta. Byl to nerovný souboj – čtyřčlenná skupina na špici nemohla takovou sílu odrazit a hlavní pole uprchlíky chytilo dvanáct kilometrů před cílovou čárou.

Na deštěm zkrápěné vozovce se nervózně směřovalo k cíli. Na špici pelotonu vznikala tlačenice, neboť o pozice tu soupeřily jak týmy celkových favoritů, kteří se snažily vyhnout možným potížím, tak sprinterské sestavy. Elia Viviani, Van Poppel, Bennett nebo třeba Niccolo Bonifazio měli ambice na etapový triumf.

Nervozitě záhy přidala průtrž mračen, která se v prostoru cíle strhla v posledních minutách předtím, než tam dorazili cyklisté. "Sprint na vodě" nakonec vyhrál Viviani, jehož na vynikající pozici dovezli na cílovou rovinku Zdeněk Štybar s Fabiem Sabatinim. Ital pak musel už jen odrazit nápor Bennetta – irský závodník ale načasoval své zrychlení až příliš pozdě.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 17. etapa (Riva del Garda - Iseo, 155 km):

1. Viviani (It./Quick-Step Floors) 3:19:57, 2. Bennett (Ir./Bora-Hansgrohe), 3. Bonifazio (It./Bahrajn Merida), 4. Van Poppel (Niz./LottoNL-Jumbo), 5. Debusschere (Belg./Lotto Soudal), 6. Sbaragli (It./Izrael Cycling Academy), 7. Drucker (Luc./BMC), 8. Modolo (It./EF Education First), 9. Vendrame (It./Androni), 10. Goncalves (Portug./Kaťuša), ...41. Štybar (Quick-Step Floors), 73. Hirt (Astana) všichni stejný čas, 90. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -1:19.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 69:59:11, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -56, 3. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida) -3:11, 4. Froome (Brit./Sky) -3:50, 5. Pinot (Fr./FDJ) -4:19, 6. Dennis (Austr./BMC) -5:04, 7. López (Kol./Astana) -5:37, 8. Bilbao (Šp./Astana) -6:02, 9. Carapaz (Ekv./Movistar) -6:07, 10. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) -7:01, ...41. Hirt -1:14:40, 51. Kreuziger -1:25:13, 84. Štybar -2:23:18. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články