Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štybar: Pokračování na silnici je stále ve hře. Zvažuje i přestup do role sportovního ředitele

Definitivní konec? Možná ne tak docela. Zdeněk Štybar stále zvažuje možnosti ohledně pokračování v silniční cyklistice. Ve hře je podle něj prodloužení aktivní kariéry v dresu kontinentální domácí stáje ATT Investments, ale také varianta přestupu do role sportovního ředitele jednoho z týmů v elitní World Tour. Jasno chce mít do konce listopadu. Štybar každopádně počítá se startem na domácím mistrovství světa v cyklokrosu na začátku února v Táboře.

Zdeněk Štybar
zdroj: Facebook.com / Zdeněk Štybar

Štybar v rozhovoru pro server welovecycling.com prozradil, že existuje možnost, jak by si kariéru silničního profesionála ještě prodloužil. I díky zájmu týmu ATT Investments.

"Taková varianta ve hře je, ale ještě není nic uzavřeného. ATT je jedna z možností. Skutečně o možnosti působení v tomto českém týmu přemýšlím. Předávat mladým klukům zkušenosti, které jsem během kariéry pobral, může to být smyslem další sezony," uvedl Štybar. "Ovšem je otázka, jestli bych něco takového dokázal při závodech. Ještě si musíme upřesnit, jak by vše fungovalo," dodal Štybar.

K tomu ale potřebuje více času. "Moje poslední dny a týdny jsou neuvěřitelně hektické. Byl jsem v Číně, pak v Hongkongu. Mezitím jsem se vracel domů a byl sám doma se synkem. Do toho jsem začal řešit budoucnost. A ještě se naskytla možnost absolvovat kurz na sportovního ředitele, kvůli čemuž jsem musel do Švýcarska. Neměl jsem vůbec prostor, abych si sedl a v klidu přemýšlel," vysvětlil Štybar, proč dosud nemá jasno.

Čerstvě nabytá licence sportovního ředitele mu navíc otevírá další variantu, díky níž by mohl být i nadále součástí World Tour, ale v nové roli. "Taková možnost existuje. Netýká se žádného z týmů, jejichž dres jsem ve World Tour oblékal. Ale neznám zatím přesné podmínky, závodní dny. Jsem tudíž daleko od toho, abych mohl říct, jestli příští sezonu budu znovu ve World Tour, jen v jiné pozici," řekl Štybar.

Ke které z možností se přiklání, to neprozradil. "Jistě vím jen to, že do konce listopadu budoucnost vyřeším. Rozhodnutí je jen na mně. A moje další kroky musí dávat smysl, ať už se vrhnu kamkoliv. Chtěl jsem vždy vyhrát některý z monumentů. To se už nestane. Je čas na novou kapitolu. Určitě budu mít radost, pokud budu předávat svoje poznatky dál. A bylo by fajn činit tak v sedle kola. Nicméně je vážně více variant, o nichž usilovně přemýšlím."

Konec v australské stáji Jayco AlUla ho mrzel. Věřil, že by se s vedením týmu mohl – i přes zdravotní potíže z poslední doby – domluvit ještě na pokračování smlouvy.

"Byl jsem hodně zklamaný. Něco takového jsem nečekal. Doufal jsem, že se domluvíme třeba na jarní klasiky do Paříž-Roubaix. Kdybych mohl absolvovat klasiky a výkonnost by nebyla, po Roubaix bych skončil. Nejsem ještě připravený ukončit kariéru," prohlásil Štybar.

Existovaly ale i možnosti angažmá v některé z jiných stájí. "Nějaké nabídky byly. Ale jednalo se spíše o takové sondování. Nic, co bych viděl úplně reálně," podotkl Štybar.

Že by ale kvůli zklamání zvažoval nenastoupit v Táboře na domácím krosovém šampionátu, to rázně odmítl. "Vůbec. Jedna strana hlavy tušila, že bude konec. Druhá doufala v pokračování. Mým velkým cílem je nyní právě šampionát v Táboře, kde všechno začalo. Vlastně mi to ulehčuje celou situaci. Mám určitou metu. Kdyby mi neprodloužili kontrakt a já neměl žádnou metu, situace by byla složitá. Doufal jsem, že o konci kariéry si rozhodnu sám. Bohužel se tak nestalo. Ale je to součást života sportovce. Upínám nyní vše k cyklokrosu. To bude můj happy end," řekl Štybar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články