Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Štybar po kolizi s divákem skončil na Paříž-Roubaix šestý

Roubaix - Na šestém místě skončil Zdeněk Štybar ve slavném cyklistickém závodu Paříž-Roubaix. Bývalý mistr světa v cyklokrosu mohl pomýšlet na ještě lepší výsledek, ale po kolizi s divákem 14 kilometrů před cílem 254,5 kilometru dlouhého závodu ztratil v úniku kontakt s dvojicí Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke. Prestižní klasiku s dojezdem na velodromu vyhrál potřetí v kariéře favorizovaný Švýcar Cancellara, jenž porazil Vanmarckeho v taktickém sprinterském souboji.

Zdeněk Štybar
zdroj: Isifa autor: Andrzej Grygiel

Štybar doplatil na kontakt s jedním z fanoušků, kteří obklopovali v závěru závodu jeden z mnoha proslulých úseků s dlažebními kostkami. Český jezdec rázem nabral ztrátu deset sekund, kterou se marně snažil dohnat. Při riskantní jízdě málem nevybral zatáčku a musel vytrhnout nohu z pedálu, aby neskončil na zemi.

"Držel jsem se Cancellary, nohy mi jely, cítil jsem se skvěle. Když jsme vpředu zbyli tři, říkal jsem si, že jsem nejrychlejší a mohlo by se mi ve finiši něco povést," uvedl Štybar na webu svého týmu Omega Pharma-Quick-Step.

Čtyřnásobný mistr světa v časovce Cancellara svým strojovým tempem nedal Štybarovi šanci manko smazat. Naopak díky Švýcarovi dvojice v čele zvyšovala náskok, zatímco na českého cyklistu se dotahovali pronásledovatelé.

Zdeněk Štybar:

Cancellara s Vanmarckem si mohli v závěru dovolit na velodromu předvést divákům klasický spurtérský souboj s taktickým vyčkáváním. Belgičan se marně snažil na dvaatřicetiletého olympijského šampiona z Pekingu něco vymyslet a na pásce s ním prohrál. "Asi bych měl mít z takového výsledku radost, ale momentálně jsem hodně zklamaný," posteskl si Vanmarcke.

Spurt o třetí místo vyhrál Štybarův kolega z týmu Omega Pharma-Quick-Step Nizozemec Niki Terpstra. Podobně jako český jezdec dopadl další člen belgické stáje Stijn Vandenbergh, který se během úniku rovněž střetl s fanouškem a dokonce skončil na zemi.

Cancellara navázal na týden starý triumf v závodu Kolem Flander. V Roubaix slavil vítězství už v letech 2006 a 2010, kdy vybojoval rovněž "double" z těchto dvou jednorázových závodů.

Vítěz závodu Fabian Cancellara:

Štybar v závěrečných kilometrech neodolal náporu pronásledovatelů, na oválu však ještě zabojoval a výsledkem bylo šesté místo se ztrátou 39 sekund na Cancellaru. Při své premiéře se postaral o nejlepší český výsledek v historii závodu.

"Na jednu stranu jsem strašně zklamaný, ale na druhou, jel jsem tu poprvé a byl vážně blízko. Dokončil jsem a doufám, že se mi tu ještě povede vyhrát. Zjistil jsem, že mít v tomhle závodu štěstí mezi těmi davy a na kostkách je výjimečné. V jednu chvíli můžete všechno ztratit, nebo získat," řekl Štybar.

Cílem projel i další Čech Jan Bárta, který obsadil 95. místo. Cancellara se posunul do čela pořadí WorldTour, kde vystřídal Slováka Petera Sagana. Štybar si připsal body (40) jako první z českých jezdců v sezoně a zařadil se na 39. pozici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články