Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Štybar: Necítím se ideálně, ale šance na etapu budou

Ourense (Španělsko) - Spoustu příležitostí by měl v týmu Etixx dostat na cyklistické Vueltě Zdeněk Štybar. Belgická stáj nemá silného lídra a Štybar by tak měl útočit na další etapové vítězství. Stále se ale srovnává s následky časového posunu po olympiádě v Riu.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Štybar by měl být pomocníkem lídra týmu Etixx-QuickStep, jímž byl určen Ital Gianluca Brambilla. Ale s tím, že během třítýdenního závodu dostane také on prostor zaútočit. Bude tak mít příležitost přidat další etapové vítězství k dosavadním dvěma, jež má právě z Vuelty (2013) a také z loňské Tour de France. "Šance na etapové vítězství podle mě je, nejdřív se musím dostat z nepohodlí, které pořád cítím. Budu to brát den po dni, doufám, že se mi začne jezdit dobře," uvedl Štybar.

Na závěrečnou letošní Grand Tour zamířil po období, které zasvětil ze všeho nejvíce zotavení z cesty a časového posunu po návratu z Brazílie. "Cesta byla dost dlouhá. Letěl jsem po ose Rio-Lisabon-Barcelona-Mallorka. Dlouho jsem se z ní dostával; jak časový posun, tak i celá cesta byla náročná. Doufám, že to bude už jen lepší a lepší," přál si Štybar.

Na Mallorce strávil týden. "První dny jsem se jen vozil, necítil jsem se dobře. Až poslední tři čtyři dny jsem jel normální trénink. I když s přihlédnutím k tomu, že jsem na Vueltu chtěl být odpočatý," přiblížil Štybar. Účast pod pěti kruhy v něm zanechala hluboký dojem, přestože výsledkově se českému týmu Hry nevydařily a Štybar byl jedním z těch, kdo náročný závod nedokončili.

"Olympiáda pro mě byla neuvěřitelným zážitkem. Ta vesnička, možnost potkat se s ostatními sportovci... Celková atmosféra byla skvělá, přišel jsem si jako na nějakém sportovním kempu. Jíš tam s dalšími deseti tisíci lidmi na jednom místě. Pokaždé, když jsem si dal jídlo a šel s ním ven, seděl tam už někdo z Čechů, potkal jsem se s Kelemenem, Prskavcem a dalšími. Ta atmosféra prostě byla úžasná," pochvaloval si Štybar.

Zpětně se ohlédl i za samotným závodem. "Mně to prostě nesedlo. Byl jsem v dobré formě, ale ten závod mi nebyl šitý na míru. Jeli jsem na Lea Königa, pro něj to mělo být perfektní. Ale zřejmě se ukázala pauza v první části sezony, kdy moc nejezdil a po pěti a půl hodinách mu prostě došlo. Já měl od začátku závodu křeče, to pro mě moc obvyklé není, nebylo mi dobře. Nevím, jestli z jídla, vody, vedra...," přemítal Štybar.

Odmítá ale úvahy, že do Brazílie jel na výlet. Takové názory ho mrzely. "Jestli má někdo ten pocit, je to omyl. Každý z nás tomu dal všechno, každý měl svůj úkol, každý se poctivě připravoval. Při odstupu nad 15 minut vás automaticky pořadatelé odstavili. Skončili jsme až v momentě, kdy bylo jasné, že na to dojde, a kdy to prostě dál nešlo. Bylo to opravdu strašně fyzicky náročné," vysvětlil Štybar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články