Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Štybar jede na ME, Hirt i Černý po Vuletě odpočívají. Hodně se čeká od juniorů

Největší osobností českého týmu na evropském šampionátu v silniční cyklistice v Trentu bude Zdeněk Štybar. Ten se tento týden v Itálii představí jako jediný český jezdec z elitní WorldTour. Další účastníci právě skončené Vuelty Jan Hirt a Josef Černý zvolili odpočinek. Startovat nebude ani Petr Vakoč.

Se Štybarem pojedou nedělní závod s hromadným startem Jan Bárta, Michael Kukrle, Daniel Turek a Adam Ťoupalík, který skončil loni ve francouzském Plouay devátý.

Hirt, který obsadil na Vueltě 28. místo, vypadl z české nominace na poslední chvíli. "Je hodně unavený a tým mu start na Evropě nedoporučil. Co se týče Pepy Černého, který jel taky Vueltu, tak i on si chce po dohodě s týmem trochu odpočinout. Ale rád by se připravil na mistrovství světa, které bude brzy následovat. I tak máme silný tým a kluci určitě nejsou bez šancí," uvedl reprezentační trenér Tomáš Konečný na webu cyklistického svazu.

Na šampionátu se představí dvacítka českých reprezentantů a Konečný věří, že budou bojovat o medaile. "Vždy musíme mít ty nejvyšší ambice, i když vloni jsme nasadili laťku hodně vysoko," řekl trenér.

Před rokem vybojoval Mathias Vacek zlato v juniorské časovce, Pavel Bittner byl druhý v silničním závodě juniorů a Vojtěch Řepa třetí mezi jezdci do 23 let.

V této kategorii nemůže Konečný nasadit Mathiase Vacka a Tomáše Kopeckého, kteří se zranili na nedávné Tour de l'Avenir. "U Mathiase je to zranění vážnější. Dva týdny neseděl na kole a nestihne se dát dohromady ani pro mistrovství světa. Tomáš by měl svět stihnout," uvedl kouč.

"Máme silný tým juniorů, kde jsou závodníci, kteří umí dobře zaspurtovat, i lidi na úniky. Kluci celoročně jezdili dobře a medaili klidně mohou získat. Výhodou je, že tam máme čtyři prvoročáky, kteří mohou jet v této kategorii ještě příští rok," řekl Konečný. "To samé v juniorkách. Julia Kopecky byla před pár dny třetí na Nation's Cupu ve Španělsku a věřím, že formu potvrdí i na Evropě," prohlásil.

Loňský medailista Bittner už se tentokrát představí v kategorii do 23 let. "Na okruhu je kopec, ale stoupání není extrémní. Profilově to určitě bude sedět i klukům z třiadvacítky. A kdyby došlo na spurt, máme tam rychlého Pavla Bittnera, který se dokáže prosadit," řekl Konečný.

Kvůli potížím se zády nepojede v Itálii olympionička Tereza Neumanová.

Program mistrovství Evropy:

Středa - časovka: 
9:15 juniorky (Kopecky, Kvasničková),
10:45 junioři (Telecký, M. Kopecký).

Čtvrtek - časovka: 
9:15 ženy do 23 let,
10:45 muži do 23 let,
14:15 ženy elite,
16:00 muži elite (J. Bárta).

Pátek - závod s hromadným startem: 
9:00 junioři (Telecký, M. Kopecký, Kadlec, Sporysch, Novák, Mráz),
13:50 juniorky (Kopecky, Kvasničková), 16:30 ženy do 23 let.

Sobota - závod s hromadným startem: 
9:00 muži do 23 let (Petr Kelemen, Bittner, Camrda, J. Ťoupalík),
14:15 ženy elite (Nosková, Bajgerová, Machačová).

Neděle - závod s hromadným startem:
12:30 muži elite (Štybar, J. Bárta, Kukrle, Turek, A. Ťoupalík).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články