Štybar: Forma není ideální, ale může mi to sednout

Ponferrada (Španělsko) – Před měsícem měl nepříjemnou nehodu na závodě Eneco Tour, kvůli které musel vynechat Vueltu. Zdeněk Štybar se však již cítí mnohem lépe, ale zároveň přiznává, že neví, co od sebe v závodě s hromadným staretem na mistrovství světa čekat. Největší naděje českého týmu totiž není úplně v nejlepší formě. Přímý přenos celého závodu sledujte od 9:55 na našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

"Určitě se cítím líp než před dvěma týdny, ale není to taková forma, jakou jsem měl před Eneco Tour," řekl Štybar. "Takovou budu mít, doufám, příští rok, ale v téhle sezoně už těžko," připustil osmadvacetiletý závodník stáje Omega Pharma-Quick Step.

Příliš proto netuší, co od sebe vlastně na 254,8 kilometru dlouhé trati může očekávat. "Ještě na závodech v Kanadě to nebylo ono, teď jsem o čtrnáct dní dál a může to být úplně jiné. Může mi to sednout, ale výsledek se odhadovat nedá. Kdyby to byl cyklokros, řeknu, že mám na desáté místo. Ale na silnici fakt netuším," uvedl trojnásobný mistr světa v cyklokrosu.

Pochvaloval si, jak mu pomohl poslední týden, který strávil přípravou na Mallorce. "Trénoval jsem vyloženě na sílu, protože vytrvalost mi úplně neodešla. Odpracoval jsem, co jsem chtěl, a viděl jsem každý den zlepšení."

Měl být jasným lídrem tříčlenné české sestavy, i s ohledem na trať, jež by mu měla sedět, ale sám to tak nevidí. "Myslím, že nemá smysl vůbec říkat, kdo bude lídrem. Petr Vakoč i Bártič (Jan Bárta) mají výbornou formu, tak proč by měli jet na mě. Nebo obráceně, co já komu pomůžu... Stejně to bude v režii Španělů, Italů, Australanů nebo Belgičanů. A my z toho musíme vytěžit co nejvíc," prohlásil Štybar.

Následky hrozivého pádu už ho nijak nelimitují. "Jen mě občas ještě bolí hlava. Mám nalepené umělé přední zuby, při tom pádu jsem si jich pět vyrazil. Po sezoně mi to hned vytrhají, pak se všechno musí dva měsíce hojit. Potom mi tam dají čepy a implantáty, to se musí hojit další tři měsíce. Pak dostanu provizorní zuby a až se všechno doladí, dají mi originály. Je to proces na delší dobu," uvedl Štybar.

Tržné rány se mu zahojily dobře. "Měl jsem velké štěstí na plastického chirurga, který mě operoval. Byl to největší odborník v Belgii. Měl jsem přetrhané nervy, včetně toho, co hýbe horním rtem. Nefungovala ani mimika svalů. Bylo to štěstí v neštěstí," připouští Štybar, jehož vždy pečlivě oholenou tvář nyní zdobí knírek a bradka. "Žádná nová image, to jen aby sluníčko nesvítilo přímo na ty jizvy," vysvětlil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články