Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Štybar cílí po comebacku na rekord. Zastaví ho Boroš či Nesvadba, nebo někdo další?

Ve znamení návratu Zdeňka Štybara a jeho pokusu o zisk rekordního osmého domácího titulu proběhne v Holých Vrších mistrovství České republiky v cyklokrosu. Ambicemi zvítězit se nicméně netají ani Michael Boroš či Jan Nesvadba. Kromě cenných vavřínů bude ve hře také nominace na mistrovství světa v Dánsku, kterou bude zanedlouho tvořit reprezentační trenér Petr Dlask. Přímý přenos mužského měření sil sledujte od 13:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdeněk Štybar na tréninku před MČR v cyklokrosu
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Třiatřicetiletý silniční profesionál Štybar je mistrem světa v krosu z let 2010, 2011 a 2014, ale závody v terénu už jezdí pouze doplňkově. Když se na domácím šampionátu představil před šesti lety naposledy, vyrovnal na domácí trati ve Stříbře rekordních sedm prvenství Radomíra Šimůnka staršího. Dnes se může v čele osamostatnit. Kvůli tomuto cíli přiletěl ze soustředění stáje Deceuninck-QuickStep ve španělském Calpe.

Je třeba připomenout, že pro Štybara nepůjde ani zdaleka o první závod mezi cyklokrosaři v poslední době. Krátce po Vánocích dojel v Heusden-Zolderu na 21. příčce, následně byl v Loenhoutu třináctý, Superprestige v Diegemu zakončil jednadvacátý a svůj program uzavřel 1. ledna sedmnáctým místem ve Velké ceně Svena Nyse v Baalu. V Holých Vrších bude pochopitelně pomýšlet mnohem výše.

"Určitě je to maximalista a chce přijet vyhrát, nebere nic jiného. Trať by mu měla sedět, je to do tahu, navíc je tam pasáž na silnici, kde by mohl svou sílu také prodat. Jsem rád, že se ho podařilo dostat na start. Zdeňkova účast určitě přitáhne hodně fanoušků, včetně jeho věhlasného fanklubu. I to dodá mistrovskému závodu, který slibuje velkou podívanou, strašně moc," prohlásil Dlask.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar bude na MČR v cyklokrosu usilovat o zápis do historie

Ve vesničce nedaleko Mladé Boleslavi se domácí šampionát pojede podruhé. Premiéru si tam odbyl v roce 1999. Právě Dlask si tehdy vyjel stříbro za Jiřím Pospíšilem. "Je to tam neskutečně náročné. Když bude pršet a bláto, bude to pro všechny ještě těžší. Navíc je to na kopci, svou roli může hrát i vítr. Jde o tradičně nejsložitější podnik v Česku," přiblížil Dlask.

Délka okruhu je přes 2,5 kilometru. Během jednoho kola se budou muset závodníci a závodnice vypořádat s převýšením 88 metrů. Náročný okruh by měli absolvovat devětkrát.

Domácí šampionát bude na neurčito posledním mezi cyklokrosaři pro Adama Ťoupalíka, dvaadvacetiletého vicemistra světa z roku 2016 mezi jezdci do 23 let. "Celý podzim zvažoval nabídku, která ho nakonec zlákala. Pojede teď svůj poslední závod před přechodem na silnici," potvrdil Dlask.

Tituly z posledních dvou let obhajuje Michael Boroš, v kategorii žen je na tom stejně Pavla Havlíková, která loni vyhrála už popáté.

Program MČR v cyklokrosu:

12:00 - ženy elite + do 23 let
13:35 - muži elite + do 23 let

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články