Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štybar byl v dešti silnější než dvojice NetAppu a je republikovým mistrem

Slavkov u Brna – Zdeněk Štybar se stal novým mistrem České republiky v silničním závodě, když za sebou v deštivých a větrných podmínkách nechal další favority Jana Bártu a Leopolda Königa. Druhý za Štybarem dojel jeho pomocník Petr Vakoč, bronz bere Jan Bárta. Slovenským mistrem se počtvrté v řadě stal Peter Sagan. V klasifikaci jezdců do 23 let si vedli nejlépe vítězný Tomáš Koudela, Daniel Turek a David Dlouhý.

V okolí Slavkova u Brna se o tempo dlouho starali jezdci pražské Dukly a hlavní favorité se spíše v hloubi pole snažili šetřit síly. Většina prognóz logicky favorizovala profesionály z velkých týmů – ať už Zdeňka Štybara s Petrem Vakočem z Omega Pharma – Quick-Step či Leopolda Königa s Janem Bártou z německého NetApp-Endura. Do pořadí však hodlala promluvit ať už zmíněná Dukla s Františkem Sisrem či Aloisem Kaňkovským nebo mladí jezdci z českého Etixxu. V pelotonu pak taktéž díky spojeným šampionátům ČR a Slovenska figurovala řada slovesnkých jezdců (především bratři Saganové a Velitsové).

Hlavní pole jelo dlouho pospolu bez výraznějších ataků (v jednom se ocitl Juraj Sagan) a dělit se začalo až tři kola před koncem. O tempo se staral především Jan Hirt z Etixxu a postupně odřezával závodníky – do předposledního kola pak pospolu vjížděla už jen asi třicítka z nich. Spolu to zkusili König se Štybarem, ve sjezdu pak už za hustého deště a větru zkoušeli odjet Bárta a další. 

Alois Kaňkovský vede peloton v silničním závodě MČR
zdroj: ČTK/ autor: Šálek Václav

Rozhodující se nakonec ukázal nástup osmičlenné skupinky, v níž byla všechna hlavní esa. V posledním stoupání v závěrečném okruhu se utrhli Štybar se Saganem a oba s rukama nad hlavou projeli cílem bez spurtu, který se jevil po předchozí průtrži mračen na mokrých kostkách jako zbytečně riskantní. Druhý pak skončil právě jeho mladší kolega z OPQS Vakoč, na třetím místě dojel Jan Bárta a přidal tak ke svému triumfu v časovce cenný bronz.

  • "Nechtěl jsem v závěru ve spurtu se Štybarem riskovat. Po tom lijáku byla trať v zatáčkách kluzká. Šlo mi před Tour o slovenský titul, ten jsem získal. Trať mi vyhovovala svým profilem, jelo se mi dobře. Před úterním odletem do Británie se cítím v optimální formě," uvedl Peter Sagan.

"Musím to rozdýchat. Kluci z NetAppu mi to nedali zadarmo, nastupovali mi celé předposlední kolo a musel jsem sjíždět jak po (Leopoldu) Königovi, tak i po Honzovi Bártovi. Jsem moc rád, že se to podařilo, protože český mistrák byl můj velký cíl," řekl Zdeněk Štybar v cíli. Výbornou formu potvrdil jeho kolega Vakoč. "Jelo se mi perfektně a dopadlo to pro nás naprosto skvěle. Všichni kluci z týmu jeli velmi dobře, až do závěru odváděli vynikající práci Hirt s Hníkem. Když se podařilo ujet Štybarovi se Saganem, hlídal jsem si nástupy Bárty, dokázal je všechny pokrýt a měl jsem i dost sil na závěrečný spurt," popsal Petr Vakoč.

Zklamaný nebyl ani bronzový Jan Bárta. "Titul mi dnes sice nevyšel, ale po té čtvrteční časovce je třetí místo super výsledek. V posledním kopci nám odskočil Sagan a za ním Štybar. Snažili jsme se s Königem a Vakočem nastupovat, uprchlíky se ale už dostihnout nepodařilo," řekl Bárta.

Nejlepším Slovákem za Saganem byl podle očekávání Peter Velits. "Jezdci z Quick Stepu udělali dobrý závod, hodně se nastupovalo. Průtrž mračen ovlivnila dost zásadně závěr závodu. Ve sjezdech v zatáčkách na kluzké trati nechtěl nikdo riskovat," uvedl Velits. "Většina z nás, kteří jsme byli v úniku, se chystá na Tour de France," dodal.

Z jihu Moravy odjížděl s dobrým pocitem. "Výsledek je také dobrý. Trať Tour jsem zatím moc nestudoval, budu se tomu věnovat až po příletu do Anglie. Všichni dobře víme, že první týden bývá nervózní. V Británii se to ještě znásobí," řekl Velits.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice ve Slavkově u Brna - závod s hromadným startem:

Muži (192 km): 1. Štybar (Omega Pharma-Quick Step) 4:50:35, 2. P. Sagan -1, 3. P. Velits (oba SR) -51, 4. Vakoč (Omega Pharma-Quick Step), 5. Bárta (NetApp-Endura) oba -53, 6. J. Polnický (Bauknecht-Author) -56, 7. König (NetApp-Endura) -1:07, 8. Hirt (Etixx) -2:36, 9. Mahďar -2:46, 10. Jurčo (oba SR) -2:52.

Jezdci do 23 let (192 km): 1. Koudela (Gebrüder Weiss-Oberndorfer) 4:53:32, 2. Turek (Favorit Brno) -1:10, 3. Dvorský (Bauknecht-Author) -3:51.

Zdroj
ČT sport, roadcycling.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články