Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Štybar bojoval o vítězství, ve finiši skončil třetí. Zvítězil Wellens

Zdeněk Štybar se ve 14. etapě Vuelty vydal do úniku, z něhož se bojovalo o vítězství. V závěrečném kilometru měl český jezdec své šance, nakonec skončil třetí za vítězným Timem Wellensem a druhým Mikem Woodsem. V celkovém pořadí ke změně nedošlo, dále tak vede Primož Roglič.

Tim Wellens
zdroj: ČTK/EFE/Kiko Huesca

Zdeněk Štybar nebyl ve 14. etapě daleko zopakování svého úspěchu z roku 2013, kdy vyhrál jednu z etap. O vítězství se rozhodovalo z úniku, na posledním kopcovitém kilometru nebyl český jezdec bez šancí. Nechal se ale přivřít Marcem Solerem a na posledních stovkách metrů už vítězného Tima Wellense nedostihl.

"Jsem zklamaný, ale zároveň spokojený se svou formou a stupni vítězů v tak těžkém finiši. Poslední kilometry byly hodně taktické a bohužel jsem byl 400–500 metrů před cílem zablokovaný a přišel jsem tam o šanci bojovat o vítězství," řekl Štybar.

"Věděl jsem, že mi dnešní etapa bude sedět. Nakonec to skončilo dokonale, ale nebylo to jednoduché. Už dostat se do úniku bylo hodně náročné a všichni mí soupeři byli hodně silní," uvedl Wellens z týmu Lotto Soudal.

Peloton dojel ve velké skupině bez rozestupů. Primož Roglič tak dále drží svůj náskok, který činí 39 vteřin před druhým Richardem Carapazem. Vuelta pokračuje dalšími kopcovitými etapami, rozhodující pro celkové pořadí by měla být ta sobotní s finišem na stoupání Covatilla. "Byla to poměrně rychlá a těžká etapa až do cíle. Ale pro nás to byl dobrý den," uvedl Roglič.

Jak etapa probíhala?

Čtrnáctá etapa byla dlouho v hledáčku odvážných závodníků. Více než dvě stě kilometrů nabízelo příležitost k úspěšnému úniku, čehož se v počátku etapy snažilo mnoho jezdců využít. Uspěl ale až šestičlenný únik, v němž k radosti českých fanoušků figuroval také Zdeněk Štybar. Měl ale výtečné soupeře: nechyběli Mike Woods, Tim Wellens či Marc Soler.

Peloton se snažil šestičlennou skupinu udržet na dohled, její síla ale byla značná a o vítězství se nakonec rozhodovalo z úniku. Třináct kilometrů před cílem se Štybar chytrým nástupem zbavil na čas tří soupeřů, ti se ale pod závěrečným kilometrovým kopcem dokázali na čelo vrátit. Rozhodovalo se z původní šestice.

"Bylo to hodně intenzivní hned od startu. Ve sjezdu se mi podařilo vytvořit tlak na skupinu a stáhl jsem s sebou další dva jezdce, ale bohužel nás dojeli těsně před 'flamme rouge', což byla opravdu škoda," litoval Štybar dostižení těsně před cedulí označující poslední kilometr.

Wellens nastoupil jako první 500 metrů před cílovou čarou, za něj se zavěsili ostatní. Štybar se ocitl přivřený za Solerem, a o samotné vítězství tak nakonec bojovat nemohl. Na posledních metrech se ještě pokoušel Wellense předjet Woods, ale neúspěšně. Tim Wellens tak vyhrál svou druhou etapu, na Štybara zbylo třetí místo.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 14. etapa (Lugo - Ourense, 204,7 km):

1. Wellens (Belg./Lotto-Soudal) 4:37:05, 2. Woods (Kan./EF Pro Cycling), 3. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step), 4. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas, 5. Soler (Šp./Movistar) -11, 6. Arensman (Niz./Sunweb) -13, 7. Périchon (Fr./Cofidis) -3:11, 8. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation), 9. Serrano (Šp./Caja Rural-Seguros), 10. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -3:44, ...108. Hirt (ČR/CCC) -5:52.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 53:57:05, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -39, 3. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -47, 4. D. Martin -1:42, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:23, 6. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -6:15, 7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -7:14, 8. Valverde (Šp./Movistar) -8:39, 9. Vlasov (Rus./Astana) -8:48, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -9:23, ...43. Hirt -1:27:06, 97. Štybar -2:45:21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články