Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Stříbrný dráhař Hačecký: Aktivita se letos vyplatila

Praha – Dráhoví cyklisté Martin Bláha a Vojtěch Hačecký získali na mistrovství světa stříbrnou medaili za druhou příčku v bodovacím závodě dvojic. Radost z cenného kovu přišla až v poslední den šampionátu, madison nakonec ovládli David Muntaner a Albert Torres, třetí skončili Švýcaři. "Už jsem byl mistrem Evropy do 23 let, ale tohoto ocenění si cením nejvíc," uvedl Hačecký. Přímé přenosy z MS odvysílal program ČT sport.

Martin Bláha a Vojtěch Hačecký
zdroj: ČT24

Česká dráhová cyklistika čekala na medaili z MS skoro po celou dobu jeho konání. V bodovacím závodě dvojic madisonu nakonec Bláha a Hačecký vybojovali stříbro. "Jedná se o štafetu dvojic, kdy se do závodu počítá vždy závodník, který je u vnitřního okraje dráhy a ten druhý na něj čeká u bariéry. Předávka probíhá v rychlostech okolo 55 kilometrů za hodinu, takže je zapotřebí být technicky vyspělý. Každé dvacáté kolo se sbírají body, a když se některé dvojici podaří získat okruh náskok nad ostatními, je to samozřejmě víc než body," popsal Hačecký.

Zkušenější člen celého dua Bláha získal už svou třetí medaili ze světových šampionátů. V roce 2009 byl ve stejné disciplíně třetí a v roce 2011 druhý, vždy ve dvojici s Jiřím Hochmanem. "Bláha je jakýmsi šéfem týmu. Má víc zkušeností, je každoročním účastníkem," uvedl Hačecký, jenž slaví svou první medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Dráhový cyklista Vojtěch Hačecký

Závodník pražské Dukly si ji s předstihem nadělil k sedmadvacátým narozeninám, které oslaví 29. března. Hačecký potvrdil, že na dráze patří v Česku mezi nejlepší. V letech 2007, 2008 a 2013 se stal mistrem republiky. "Snažím se do toho jít aktivně a letos se to vyplatilo," řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Stříbro z kolumbijského Kalí se ale nerodilo lehce. Česká dvojice dojela totiž na třetím místě za Španěly a vítěznými Belgičany. "Závěr byl opravdu hektický. Se Španěly jsme začali udávat velmi vysoké tempo, spoustu dvojic to stálo okruh ztráty. Zásadní bylo, jak rozhodčí posoudí situaci - zda zapíší okruh ztráty nebo nám zapíší okruh náskoku. To bylo důležité pro Belgičany, protože je nediskvalifikovali, ale nepřipsali jim kolo náskoku, což je posunulo na páté místo," vysvětlil Hačecký.

Ten přiznal, že po závodě společně s Bláhou litoval, že nepoužili těžší převody. "Ale Španělé byli velice silní," dodal. "S Martinem jsme si jinak za tenhle závod neřekli vůbec nic. Známe se dlouho, jel jsem s ním mistrovství světa před dvěma lety. Shodli jsme se na všem. Člověk musí reagovat v daném okamžiku na danou situaci."

Kolumbijská dráha byla podle Hačeckého zvláštní svou stavbou. "Má kratší zatáčky, než je běžné. Stadionu navíc chybí boční stěny, takže na závodníky působí boční vítr, který tam byl." Mezinárodní cyklistická unie stavbu nicméně schválila jako regulérní.

Hačecký by se rád ukázal na nadcházejících letních Hrách v Riu. "Madison bohužel už teď do olympijských disciplín nepatří, takže se budeme muset soustředit na stíhací závod družstev. V tomhle duchu se budou nést další dva roky, které se počítají do nominace. Je zapotřebí nasbírat co nejvíce bodů a propracovat se do prvních šesti mančaftů z Evropy," vytyčil si vysněný cíl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články