Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Stoletý cyklista zajel světový rekord na 100 km

Lyon - Francouzský cyklista Robert Marchand se ani po 100. narozeninách nemůže rozloučit se svým kolem a dnes se znovu zapsal do rekordních tabulek, když absolvoval 100 kilometrů za 4:17:27 hodiny. Jezdec, jenž za dva měsíce oslaví 101. narozeniny, zdolal na dráze v Lyonu trať průměrnou rychlostí 23,3 km/h a přidal další pozoruhodný výkon ke svému světovému rekordu v hodinovce v kategorii nad 100 let.

Robert Marchand
zdroj: EPA autor: LAURENT GILLIERON

Marchand, jenž se narodil 26. listopadu 1911, vytvořil letos v únoru na dráze ve švýcarském Aigle ustanovující světový rekord v hodinovce 24,251 km. Ani jízda na 100 kilometrů nemá v této věkové kategorii žádný předchozí záznam, mezinárodní unie UCI však Marchandův výkon podle šéfa francouzské federace Davida Lappartienta uzná.

Nadšený cyklista se jízdy na kole nehodlá ani přes svůj pokročilý věk vzdát. Ještě v 90 letech se Marchand zúčastnil nyní již pouze amatérského jednorázového závodu Bordeaux - Paříž, při němž jezdci urazí zhruba 600 km, a zvládl ho za 36 hodin. V posledních letech už se prý mírní a jezdí maximálně 100 km denně.

"Je příkladem lidskosti, dává lidem naději," řekl předseda Marchandova cyklistického klubu Gerard Mistler.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články