Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štafety odstartují MS. Kulhavého čeká oblíbená trať, nadějí na medaili je vícero

Lenzerheide bude v následujících dnech patřit bikerům. Ve Švýcarsku startuje mistrovství světa horských kol, které má jako první na programu závod štafet. V něm nebudou chybět čeští rereprezentanti, kterých se na oblíbené trati Jaroslava Kulhavého objeví postupně sedmnáct v olympijské disciplíně cross country, dalších šest čeká sjezd. Přímé přenosy sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz. Závod štafet startuje v 17:20.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Česká výprava je v dějišti 29. světového šampionátu kompletní, k její první části se přidali Kulhavý a právě sjezdaři, kteří pojedou o cenné kovy v neděli. "Všichni jsou zdraví a v pořádku," ujistil reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Věří, že i přes nachlazení z posledních dnů a nepovedenou sezonu bude moci opět plně spoléhat na obhájce loňského stříbra Kulhavého. "Sám projevil velký zájem startovat už ve středeční štafetě, což je nejlepší indicie, že se cítí lépe a na ten závod si věří. Vůči týmu je Jára hodně svědomitý, a kdyby nebyl v pohodě, tak by do toho nešel," podotkl Zapletal.

"Navíc zdejší trať mu profilem hodně sedí, což prokázal již v minulosti. A Jára ji velmi dobře zná. Jsou tam kořeny a kameny, ale je velmi vyvážená a jezdivá. Postavil ji bývalý závodník Ralph Näf a není hnaná tolik do extrémů, jak tomu občas v poslední době bývá na Světových pohárech," uvedl Zapletal.

V elitní kategorii mužů bude v sobotu na startu dokonce čtveřice Čechů a velká očekávání si na svých bedrech poveze i Ondřej Cink, jenž se vrátil do terénu po roce na silnici a musel se prokousávat nahoru jak žebříčkem, tak i startovním polem, což se mu na vrcholu sezony podařilo.

Velkou medailovou nadějí je rovněž juniorka Tereza Sásková. "Koncem července si vyjela bronz na mistrovství Evropy a patří mezi pět hlavních favoritek. Tou úplně největší bude Rakušanka Laura Stiggerová, ale za ní to bude velmi otevřené," nastínil Zapletal.

A více než slušné vyhlídky mají Češi i ve třiadvacítkách. "Tam je velmi talentovaný Matěj Průdek, jenž dokáže stejně jako Ondra Cink zajet úžasný závod. V ženské třiadvacítce má Jana Czeczinkarová minimálně na desítku. Bude důležité, jak dobře se bude na téhle trati cítit v technice," přemítal Zapletal.

Třikrát v minulosti dosáhla česká sestava na medaili i ve štafetě, v níž vedle Kulhavého, Průdka a Sáskové doplní tým Jitka Škarnitzlová a Samuel Jirouš. "I tím, že startuje pět jezdců, je to hodně vyrovnané a osm týmů může pomýšlet na zlato. To startovní pole je velmi silné a už jen skončit do toho osmého místa bude velmi cenné," řekl Zapletal.

Hlavní závody šampionátu přijdou na řadu shodně v sobotu a budou mít velké favority v domácích obhájcích Ninovi Schurterovi a Jolandě Neffové. "Nino a Jolanda tady zvou z různých upoutávek na šampionát a lze čekat, že tady bude skvělá atmosféra," konstatoval Zapletal.

Nominace:

Cross country:

Muži elite: Ondřej Cink, Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl, Jan Vastl.

Muži do 23 let: Lukáš Kobes, Matěj Průdek, Jaromír Skála.

Junioři: Tomáš Dudek, František Honsa, Samuel Jirouš.

Ženy elite: Hana Ježková, Jitka Škarnitzlová, Karla Štěpánová.

Ženy do 23 let: Jana Czeczinkarová. Juniorky: Monika Kučerová, Magdalena Mišoňová, Tereza Sásková

Štafeta: Matěj Průdek, Jaroslav Kulhavý, Tereza Sásková, Jitka Škarnitzlová, Samuel Jirouš.

Sjezd:

Muži elite: Antonín Král, Martin Lebl, Stanislav Sehnal, Ondřej Štěpánek.

Junioři: Filip Dankanič. Ženy elite: Simona Jirková.

Program MS v Lenzerheide:

Středa 5. září: 17:30 cross country - štafeta (ČT Sport).

Čtvrtek 6. září: 14:00 cross country - juniorky. 16:30 cross country - junioři.

Pátek 7. září: 14:30 cross country - ženy do 23 let (ČT Sport). 16:30 cross country - muži do 23 let (ČT Sport).

Sobota 8. září: 12:30 cross country - ženy elite (ČT Sport). 15:30 cross country - muži elite (ČT Sport).

Neděle 9. září: 09:30 sjezd - juniorky. 10:15 sjezd - junioři. 13:00 sjezd - ženy elite (ČT Sport). 14:30 sjezd - muži elite (ČT Sport).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy