Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Štafetu opanovali favorizovaní Švýcaři a obhájili titul, Češi skončili třináctí

Ve švýcarském Lenzerheide odstartovalo mistrovství světa horských kol závodem štafet v cross country a z nejcennějšího kovu se radovala domácí reprezentace v čele s Jolandou Neffovou a Ninem Schurterem. Pro stříbro si nečekaně dojeli Němci a bronz získali Dánové. Český tým s Jaroslavem Kulhavým v sestavě obsadil třinácté místo. 

Nino Schurter
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Švýcaři, v jejichž barvách slavili kromě Schurtera a Neffové také Sina Freiová, Alexandre Balmer a Filippo Colombo, navázali na loňské prvenství z australského Cairns, kde sesadili po tříletém kralování Francii. Ve složení nových šampionů nastala oproti loňsku jediná změna, když junior Balmer nahradil Joela Rotha.

"Potvrdili jsme, že máme nejlepší závodníky napříč všemi kategoriemi. Je super, že máme mistrovství tady na tomto místě. Skvělá atmosféra nás hnala za zlatem. Je úžasné a zároveň bláznivé vyhrát právě zde," uvedl Schurter, který dosáhl už na osmé zlato z MS.

"Bylo to dneska strašně moc tvrdé, až brutální. Opravdu hodně náročný závod. Už po sto metrech jsem si říkala 'můj bože, to bude bolet'. A bolelo to celé kolo," přiznala Neffová a dodala: "Ale byli jsme jako tým v klidu, protože nám bylo jasné, že nemusíme být od začátku úplně v čele. Věřili jsme, že Nino pro zlato dojede. On je skvělým finišmanem. Každopádně jsme tady nemohli začít lépe než právě takhle, je to skvělý pocit."

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští bikeři vstoupili do MS 13. místem ve štafetě, dominovali Švýcaři

České družstvo nabralo manko hned během prvního úseku, který nevyšel i kvůli kolizi Matěji Průdkovi. "V zatáčce to tam spadlo, ještě jsem se vyhnul, ale udělal se tam odstup. Jenže pak ve sjezdu jsem nenajel dobrou stopu, naboural jsem do stromu, musel jsem stát a narovnávat řidítka, což mě stálo moc času," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Průdek.

Kulhavý sice štafetu vytáhl z devatenáctého místa na jedenácté a Tereza Sásková ji dokonce posunula do desítky, ale Jitka Škarnitzlová se Samuelem Jiroušem toto postavení neudrželi a ztráta na pořadatelskou zemi nakonec činila 3:43 minuty.

"Bylo to docela dobré, ale tím, jak jsem jel hodně zezadu, jsem musel předjíždět spoustu lidí, což nejde v technických pasážích, kde je místo jen na jednoho. To mě zpomalilo, ale jinak si myslím, že to v rámci možností bylo zajeté nejlépe, jak to jen šlo," hodnotil Kulhavý.

Reprezentační trenér Viktor Zapletal viděl i přes předstartovní víru v umístění mezi nejlepší osmičkou na vystoupení svěřenců pozitiva. "Krom prvního úseku, kdy to Matějovi nevyšlo, jsem spokojený s tím, co jsem viděl. Matěj měl bohužel kolizi na startu, pak se tam potkal se stromem, ale ostatní zajeli dobře. Za mě perfektní hodnocení pro Járu a Terezku," uvedl.

Mistrovství světa horských kol v Lenzerheide (Švýcarsko):

Cross country - štafety:
1. Švýcarsko (Colombo, Balmer, Freiová, Neffová, Schurter) 1:00:00, 2. Německo (Kaiser, Brandauová, Brandl, Eiblová, Fumic) -13, 3. Dánsko (Carstensen, Andersen, Langvadová, Degnová, Andreassen) -34, 4. Itálie -1:02, 5. Francie -1:25, 6. USA -1:37, ...13. ČR (Průdek, Kulhavý, Sásková, Škarnitzlová, Jirouš) -3:43.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články