Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sprinteři si dělali marné naděje. Na Vueltě slaví Quintana a Roche

Druhý den a druhý lídr. Do vedení španělské Vuelty se v přístavním Calpe dostal irský cyklista Nicolas Roche, který byl v šestičlenné skupině, jíž se v závěru podařilo odjet zbytku pole. Etapu vyhrál Nairo Quintana právě před Rochem, který nově celou Vueltu vede.

Je nám líto, video expirovalo.
Quintana překvapil vítězstvím ve 2. etapě Vuelty

Vuelta nemá obvykle narozdíl od dvou dalších Grand Tour žádný rozkoukávací týden, v němž by se závodníci mohli dostat do rytmu. Naopak – španělské etapy jsou ostré už od začátku. V úvodním dnu se o tom přesvědčili závodníci stáje Jumbo-Visma, kteří šli k zemi v zatáčce, již zmáčela voda z protrhlého bazénku ze zahrady jednoho z přilehlých domů.

Ve druhé etapě se zase chleba lámal v závěrečných kopcovitých kilometrech. Nejprve to zkoušel nestor cyklistického pelotonu Alejandro Valverde, který se opakovaně snažil zvyšovat tempo. Nakonec to ale nebyl on, kdo se dostal do šestičlenné skupinky, která upláchla zbytku favoritů. A důležité bylo, že v ní nebyl lídr Vuelty Miguel Ángel López.

Drobný Kolumbijec totiž zaváhal, na rozdíl od dvou svých krajanů Naira Quintany a Rigoberta Urána, a také Primože Rogliče. Přes veškerou snahu se skupinu před finišem nepodařilo Lópezovi stáhnout a musel se rozloučit s červeným dresem. O jeho novém držiteli se rozhodovalo v samotném závěru, kdy soupeřům zkusil ujet Quintana.

Za ním se cyklisté nedokázali domluvit na smysluplném stíhání, a tak se hvězda Movistaru stala překvapivým vítězem druhé etapy závodu, která původně měla být pro sprintery. Náročný závěr ale předstartovní plány roztrhal na cucky. Druhý dosprintoval Nicolas Roche, který je novým lídrem závodu. Vede o pouhé dvě vteřiny právě před Quintanou.

Cyklistický závod Vuelta - 2. etapa (Benidorm - Calpe, 199,6 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 5:11:17, 2. Roche (Ir./Sunweb), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Urán (Kol./EF Education First), 5. Aru (It./SAE Team Emirates) všichni -5, 6. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) -8, 7. Higuita (Kol./EF Education First), 8. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 9. Aranburu (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 10. Valverde (Šp./Movistar) všichni -37, ...20. Štybar (Deceuninck-Quick-Step) -1:36.

Průběžné pořadí: 1. Roche 5:26:12, 2. Quintana -2, 3. Urán -8, 4. Nieve -22, 5. López (Kol./Astana) -33, 6. Roglič -36, 7. Kelderman (Niz./Sunweb) -38, 8. Higuita -40, 9. Formolo (It./Bora-hansgrohe), 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) oba -46, ...19. Štybar -1:32.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články