Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sprinterem dne je Ewan. Pohroma v podobě pádu postihla Landu, na Giru končí

Po náročné čtvrté etapě si peloton mohl trochu oddychnout. Na Giro d'Italia byl sprinterský den, který vítězstvím zakončil Caleb Ewan. Australan porazil ve finiši italské spurtery Giacoma Nizzola a Eliu Vivianiho. Velmi špatně dopadla pátá etapa pro Mikela Landu, který po pádu skončil v sanitce a Giro pro něj končí, a také Pavla Sivakova.

Caleb Ewan
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Na rozdíl od předchozího dne tentokrát cyklisty tolik netrápilo počasí, černá mračna ustoupila a peloton se šinul téměř v přímé linii do cílové Cattolicy. O vítězství se sprintovalo a nejlepší nohy ukázal ve finiši Caleb Ewan, který těsně porazil Giacoma Nizzola. Ewan slaví, zatímco jeho italský soupeř se musí už pojedenácté na Giru spokojit s druhým místem.

V čele pořadí zůstává Alessandro De Marchi, který si v pětatřiceti letech užívá nejlepší dny své kariéry. To neplatí o Mikelu Landovi ani Pavlu Sivakovovi, kteří spadli na posledních kilometrech. Landu musela odvézt sanitka a Giro tak pro baskického vrchaře skončilo, Sivakov prozatím pokračuje, ovšem s třináctiminutovou ztrátou.

Jak etapa probíhala?

První den v růžovém dresu trávil Alessandro De Marchi. Pětatřicetiletý veterán, který má reputaci závodníka do úniků, se díky výkonu ze čtvrté etapy dostal do čela průběžného pořadí. Jeho tým Israel StartUp Nation díky tomu během zcela rovinatého pátého dne mezi Modenou a Cattolicou tahal tempo.

Mnoho problémů neměli. Šlo o den, který se ideálně nabízel pro sprintery, a ti si tentokrát nenechali podobně jako v třetí etapě překazit plány. V nájezdu do osmnáctitisícového městečka Cattolicy šly na špici pelotonu spurterské týmy. Zapomenout na nevydařený start do závodu chtěli nechat Caleb Ewan či Fernando Gabiria, kterým nevyšel úvodní sprint.

Výborně spurt rozjeli závodníci z Bory-hansgrohe, za nimiž se vyvážel Peter Sagan. Jenže v rozhodující skrumáži se prosadili jiní. Giacomo Nizzolo už se viděl v cíli jako první, což se mu zatím v kariéře nepodařilo, ale Ewan se prosmýkl kolem něj a s přehledem zvítězil. Třetí skončil Nizzolův italský krajan Elia Viviani.

Smolný den měl Pavel Sivakov z týmu Ineos Grenadiers, který patnáct kilometrů před finišem ve vysoké rychlosti spadl a těžce se zvedal, nakonec pochroumaný dojel s mankem třinácti minut. O několik kilometrů později pád stihl také Mikela Landu. Pro velkého favorita závod skončil a je na cestě do nemocnice.

Je nám líto, video expirovalo.
Spurt na Giru vyhrál Caleb Ewan

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa Modena - Cattolica (177 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 4:07:01, 2. Nizzolo (It./Qhubeka-Assos), 3. Viviani (It./Cofidis), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 6. Moschetti (It./Trek-Segafredo), 7. Pasqualon (It./Intermarché-Wanty-Gobert), 8. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 9. Belletti (It./Eolo-Kometa), 10. Cimolai (It./Israel Start-Up Nation), ...124. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. De Marchi (It./Israel Start-Up Nation) 17:57:45, 2. Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix) -42, 3. Oliveira (Portug./Movistar) -48, 4. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -1:00, 5. Edet (Fr./Cofidis) -1:15, 6. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -1:24, 7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick-Step) -1:28, 8. Bettiol (It./EF Education-Nippo) -1:37, 9. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:38, 10. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -1:39, ...39. Hirt -5:49.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články