Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spory pořadatelů a UCI zřejmě vyústí v odchod Tour z elitního seriálu

Paříž - Tour de France nebude v roce 2017 součástí elitního silničního seriálu WorldTour. Pořadatelská společnost Amaury Sport Organisation (ASO) z něj kvůli rozepřím s Mezinárodní cyklistickou unií UCI o výběru startujících týmů stáhla i další proslulé závody Paříž-Nice, Paříž-Roubaix nebo Lutych-Bastogne-Lutych. Podobný scénář zřejmě čeká také španělskou Vueltu.

Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

Představitelé ASO se s vedením světové cyklistiky nedohodli na chystaných reformách WorldTour a zvolili raději možnost zařazení svých závodů do nižší kategorie Hors Classe. Jádrem sporu byla především svobodná možnost výběru startujících týmů. "UCI si od roku 2017 vybrala reformu založenou na uzavřeném systému, ale ASO musí trvat na otevřeném výběru podle sportovních kritérií," uvedla společnost.

Stáje budou od roku 2017 nově dostávat licenci WorldTour na tři roky, nikoli jen na rok jako dosud. Ani ta jim ale nyní nezaručí účast na Tour, neboť pořadatel závodu Hors Classe jich může pozvat jen 15, přitom elitních týmů je osmnáct. Na příští ročník Tour je ještě ASO musí pozvat všechny.

ASO o možnost vlastního výběru startujících stájí bojuje dlouhodobě a podobná roztržka se odehrála i v letech 2005 až 2008. Tehdy odmítly být součástí elitního kalendáře ProTour všechny tři nejslavnější závody světa Tour de France, Giro d'Italia i Vuelta. ASO například v roce 2008 do závodu kvůli dopingovému skandálu nepustila tým Astana s obhájcem prvenství Albertem Contadorem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články