Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Splněný sen, ale také odpovědnost. Vyhrát na Giru etapu by byla bomba, líčí Hirt

Alghero (Itálie) – Jan Hirt zažívá skvělé období. Před deseti měsíci zvítězil na závodě Kolem Rakouska, před dvěma týdny stál na pódiu podniku Kolem Chorvatska a nyní za několik málo desítek hodin vyrazí poprvé na trasu Giro d'Italia. V rozhovoru pro Velo fokus podcast prozradil své plány, pochválil kolegu Michala Schlegela a také představil svůj tým.

Jan Hirt
zdroj: Facebook.com/HirtJanCCC

Pro Hirta jde o debut na třítýdenním závodě. "Jet Grand Tour je snem každého závodníka, takže se na to těším. Na druhou stranu je to těžký závod, který vyžaduje zodpovědnost – takže tam je i nějaký stres. Ale určitě se těším," prozradil závodník polské stáje CCC Sprandi Polkowice. V jejích barvách závodí třetím rokem.

Polský tým letos pro Giro dostal po roční odmlce divokou kartu. "Nepatříme k favoritům závodu, takže od nás nikdo nějaké extra výsledky neočekává. Na druhou stranu když už tady startujeme, tak z toho chceme získat maximum. Pokusíme se o umístění v etapách a kdyby se někomu podařilo získat etapu, tak pro náš tým by to byla pecka," říká šestadvacetiletý Hirt, který před dvěma týdny dojel třetí v závodě Kolem Chorvatska.

V týmu s typickými oranžovými dresy přitom nebude jediným Čechem. V sestavě pro Giro je totiž další český debutant, jednadvacetiletý Michal Schlegel. "Vždy je příjemné mít vedle sebe člověka ze stejné země a mluvit společným jazykem. Když budeme mít nějakou krizi nebo depku, můžeme se podpořit a pomoct si," míní Hirt.

O Schlegelovi má jen to nejlepší mínění. "Michal je v našem týmu nejmladší, ale fyzicky je na tom velmi dobře. Je to velmi chytrý závodník a má velký potenciál do budoucna – v jednadvaceti letech startovat na Grand Tour se jen málokomu poštěstí. Ještě čtyři roky může závodit o bílý dres pro mladé jezdce, takže jde o velký příslib," chválí Hirt kolegu.

Letošní Giro začíná na Sardinii a přes Sicílii se postupně dostane až na samotný sever Itálie. Hirt závodní program zatím detailněji nestudoval. "Trasu jsem ještě nezkoumal. Vím, že poslední týden bude nejnáročnější, také by mi ale svým horským terénem měl nejvíc vyhovovat. Budu se chystat hlavně na závěrečný týden – pokud tedy všechno klapne a nic se nestane. Měl bych tam mít dost příležitostí," míní.

Jan Hirt
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Jan Hirt o sestavě své stáje pro Giro d'Italia: "Maciej Paterski je náš nejzkušenější závodník, který vyhrál už třeba etapu na závodu Kolem Katalánska. Měly by mu vyhovovat etapy, kde bude v úniku v menší skupině. Dále tam máme Felixe Grösschartnera z Rakouska, který je mladým vrchařem s dobrým finišem z menší skupiny. Takže se bude soustředit na etapy typu jarních klasik jako Amstel Gold Race. Jede i zkušený Branislav Samoilau, výborný časovkář Marcin Bialoblocki, dále Jan Tratnik, na kterého budeme jezdit sprinty, Simone Ponzi a Lukasz Owsian, který je podobný typ jako Jan Bárta."

Své slabiny naopak spatřuje v hektickém prvním týdnu, kde je mnoho závodníků možná až zbytečně přemotivováno. "Nejtěžší pro mě budou ty první etapy, které jsou rovnější a dost na větru. Vždy ten první týden je nervóznější a bude pro mě nejtěžší ho vůbec přežít," dodává český jezdec.

Hirt v závodě cílí, stejně jako jeho kolegové z týmu, na etapový úspěch. "Chtěl bych zabojovat o etapu, která by ideálně měla cíl na kopci. Vím ale, že tady jsou závodníci jako Nairo Quintana, se kterými se v posledním kopci nedá soupeřit. Takže se musím pokusit z úniku z nějaké menší skupiny," líčí jeden z trojice Čechů v závodě.

Úplně se ovšem nevzdává ani pokusu o celkové pořadí. Místa na hranici elitní patnáctky nemusí být mimo Hirtovy možnosti. "Kdyby se mi povedla etapa, byla by to bomba. Uvidíme, zda to třeba nezkusit na celkové pořadí – na nejlepší patnáctku nebo dvacítku. Jako tým ale míříme hlavně na etapové úspěchy," uzavírá Hirt.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články