Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Soukalová s Koukalem v přípravě. Se Zimovčákem pomáhali na kole dětem

Ke Gabriele Soukalové tradičně patří lyže a "flinta", k Petru Koukalovi zase badmintonová raketa a síť. Oba novomanželé se však během přípravy rozhodli na chvíli vyměnit své tradiční sportovní náčiní za kolo a připojili se k veřejné cyklotour Na kole dětem vedené velocipedistou Josefem Zimovčákem, která je v těchto dnech v polovině.

Dlouhý cyklistický had plný dětí a dospělých v čele s legendou na vysokém kole Josefem Zimováčkem pomalu a jistě mířil během třetí etapy cyklotour z Vlachovic do Strážnice a mezi desítkami cyklistů šlapaly do pedálů i dvě velké osobnosti českého sportu. Gabriela Soukalová a Petr Koukal se rozhodli, že podpoří akci, jejíž cílem vybrat finance na pomoc onkologicky nemocným dětem.  

Zatímco česká badmintonová jednička se už cyklotour zúčastnila poněkolikáté, pro vládkyni poslední sezony Světového poháru v biatlonu šlo o aktivní premiéru mezi členy pelotonu. "Bylo to velmi příjemné. Ujeli jsme během soboty 100 kilometrů. Já pokračoval i v neděli, kdy etapa měřila 140 kilometrů," řekl Koukal, jenž se cyklotour Na kole dětem, které se může zúčastnit kdokoliv, zúčastnil poprvé už v roce 2012.

Právě on dovedl svou novomanželku do pelotonu kolem Zimovčáka, který během 10 dnů urazí téměř 1200 kilometrů a projede téměř celou republiku od východu na západ. Šestadvacetiletá biatlonistka se už dříve akce zúčastnila v roli diváka, letos však poprvé nasadila helmu, cyklistický dres a sbírala kilometry v rámci přípravy na sezonu. Koukal však s úsměvem přiznal, že všechny trochu štvala.

"Gabča potřebovala trochu vyšší tempo, aby si zatrénovala, protože pro ni to bylo pomalé. Za to jsme ji všichni neměli rádi. Našla si tam naštěstí stejně potrefeného parťaka a místo zastávek si jezdili určité úseky tam a zpátky," prozradil se smíchem Koukal.

Také třicetiletý badmintonista letošní cyklotour bere i jako přípravu, jelikož podle všeho by se měl dostat mezi nominované na olympiádu v Riu de Janeiro. "Měl jsem po sezoně čtyři týdny volna. V současnosti začínám kondiční věci a postupně začnu přidávat badminton. Tohle tak byla ideální varianta, jak začít. Poměrně velké objemy v mírné intenzitě, což je dobré," uznal.

Rostoucí akce s novinkou

Koukala těšilo, že kromě zlepšování kondice mohl pomoci i dobré věci. "Jde o strašně zajímavý projekt. Líbí se mi, že  je to spojené s pohybem. Moc mě baví lidé na náměstích a místech, kudy projíždíme. Je vidět, že mají údiv, když vidí Pepu v čele a na velocipédu. Věřím, že i díky tomu si něco koupí, přispějí, nebo se i přidají. Je to taková koule, která se dobře zvětšuje," prozradil s tím, že se na letošní ročník ještě určitě vrátí v některé ze závěrečných etap.

Sedmý ročník cyklotour, jejíž cílem je vybrat co největší finanční obnos k zaplacení rekondičních pobytů pro onkologicky nemocné děti, si pochvaluje i hlavní tvář celé akce Zimovčák, mimo jiné desetinásobný mistr světa, jenž na velocipédu zvládl Giro d´Italia, Vueltu i Tour de France.

"Strašně mě těší, kolik lidí se letos přidává do pelotonu na pár kilometrů, etapu či delší část, přidává. Každý den je v nás více než 100 lidí, což je fantastické číslo," řekla hlavní postava akce.

Letos se svým týmem do cyklotour zařadil novinku v podobě školského kritéria, kterou si velmi chválil. "Jelo se 80 kilometrů, během nichž jsme navštívili sedm škol. Je to jedna z cest, jak projekt dál rozvíjet. Byla to příjemná kontaktní jízda," popsal Zimovčák, jenž je nadšen, že cyklotour se už mezi lidmi stává známou.

"Zúročujeme to, na čem jsme dělali. Je výborné, že lidé začínají na ideu projektu Na kole dětem slyšet. Už se ani neptají proč a jak, ale rovnou nás podpoří. Už teď finance, které jsme vybrali pro děti, překročily loňský ročník. Směřuje to správnou cestou, tedy pomáhat dětem, které skončily léčbu a za tyto peníze pojedou na rekondiční pobyty v rámci celé České republiky," dodal Zimovčák, jehož slova potvrzuje i Koukal, který v příštích ročnících hodlá tour objet celou.

"Vidím, že do kasičky přibývá mnohem více peněz než v předešlých ročnících. Je to skvělé," dodal.

Cyklotour pokračuje až do 11. června, kdy peleton dorazí do Klášterce nad Ohří. Podpořit děti s onkologickou nemocí mohou zájemci svou účastí v pelotonu, jeho morální podporou, zakoupením suvenýrů přímo na místě či prostřednictvím transparentního účtu akce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články