Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Souboj titánů vyhrál Schurter, Kulhavý vybojoval stříbro

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Tři nejlepší bikeři současnosti si rozdělili na mistrovství světa všechny cenné kovy. Vyhrál Nino Schurter před Jaroslavem Kulhavým a Francouzem Julienem Absalonem. Pro Švýcara je to už pátý titul v kariéře. Úspěch českých barev podtrhl čtvrtý Ondřej Cink. Závod žen do 23 let vyhrála Švédka Jenny Rissvedsová. Jana Czeczinkarová vybojovala dvanácté místo, Barbora Průdková dojela šestnáctá.

Jaroslav Kulhavý a Nino Schurter
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Olympijský vítěz z Londýna Kulhavý získal třetí medaili ze světových šampionátů po zlatu z roku 2011 a stříbru (2010). Pro českou výpravu dobyl druhé stříbro z letošního MS po čtvrteční štafetě, jíž byl rovněž součástí. "Nino byl dnes nejsilnější ze všech. Já nebyl tam, kde jsem chtěl být. Nechytil jsem rytmus. Mohlo to vypadat jinak. Ale mám alespoň o motivaci navíc směrem k Riu," prohlásil Kulhavý.

Jednatřicetiletý rodák z Ústí nad Orlicí sice nebyl v první řadě na startu, ale hned v úvodu vyrazil na zteč a dokázal se protáhnout až úplně do čela. V prvním z celkem šesti celých okruhů po úvodním zaváděcím jel ve vedoucí skupině společně se Schurterem a Cinkem, Absalon a Švýcar Matthias Stirnemann byli o 15 vteřin zpět. Cink se pak propadl. "Bohužel mi spadl řetěz a ztratil jsem kontakt," litoval Cink.

Absalon se následně dokázal dotáhnout na Kulhavého se Schurterem. Jenže obhájce zlata Schurter předvedl skvělý závod a po polovině trati soupeře setřásl. Vedení bezpečně kontroloval, před závěrečnými 4100 metry měl k dobru půl minuty a nakonec zvítězil s náskokem 17 vteřin před Kulhavým, jenž odjel Absalonovi právě během posledního okruhu.

"Je to úžasné. Jedním z mých cílů v sezoně bylo, abych dokázal obhájit titul. Takže jsem za to vítězství opravdu šťastný. Když jsem viděl, že mám určitý náskok, už jsem neriskoval ve sjezdech. Sledoval jsem dobře závod žen, kde jsme viděli, co se může stát ještě v posledních chvílích závodu. I to bylo poučení, abych zbytečně neriskoval," uvedl Schurter. Ohromila ho vynikající atmosféra. "Je fantastické tady závodit. A pěkné tady Jaroslava na jeho domácí půdě porazit," pousmál se třicetiletý Švýcar, na něhož Absalon ztratil půl minuty.

Cink dojel se ztrátou dvou minut a 25 vteřin. "Mistrovství světa doma může být jen jednou za život. Šel jsem do toho naplno, v žádné pasáži jsem se nešetřil. Byl jsem vpředu, ale bohužel mi v třetím kole spadl řetěz a ztratil jsem kontakt. Pak jsem tam s Absalonem dojel na čelo, ale Nino Schurter to udělal dobře takticky a okamžitě za to vzal. Nemohl jsem reagovat, s tím nešlo nic dělat," popsal Cink klíčové pasáže dramatického závodu, jež rozhodly o Schurterově návratu na trůn.

Dvě mladé Češky do dvacítky

Obě Češky byly po zaváděcím okruhu na začátku druhé desítky startovního pole, jež čítalo 35 cyklistek. Po polovině závodu se sice o pár míst propadly, ale Czeczinkarová se posouvala znovu dopředu a před posledním celým okruhem ze čtyř byla jedenáctá. Nakonec se o místo propadla, na vítězku ztratila šest minut a 43 vteřin. Manko Průdkové bylo ještě o 42 sekund výraznější.

"První dvě kola to bylo hrozně jalový. Nemohla jsem se dostat dopředu. Malinko se mi to rozjelo až ve třetím kole a už jsem to trochu sjela. Ale dneska fakt nebyl den. Soupeřky jsem nevnímala, jela jsem na svoje nohy, soustředila jsem se na trať, měla klapky na očích i na uších a snažila jsem se jen vypořádat sama se sebou," popsala své pocity Czeczinkarová.

Průdková byla maximálně spokojená. "Dala jsem do toho všechno, ale je vidět, že na holky budu muset ještě potrénovat; jsem v této kategorii teprve druhým rokem a snad se to bude zlepšovat," řekla. "Ve třetím okruhu mi seklo, propadla jsem se hrozně dozadu, ale naštěstí
se to zase trochu rozjelo a ještě jsem něco stáhla. Výhodou byla domácí trať, v těžkých úsecích jsem hodně získávala," dodala.

Favorizovaná Rissvedsová začala brzy ujíždět všem soupeřkám a její náskok stále narůstal. Nakonec ji od druhé Siny Freiové dělila minuta a čtyři vteřiny. Třetí skončila Alessandra Kellerová. Obhájkyně loňského zlata, další Švýcarka Ramona Forchiniová, skončila až osmá s takřka šestiminutovým mankem.

Výsledky MS na horských kolech

Muži elite: 1. Schurter (Švýc.) 1:28:20, 2. Kulhavý (ČR) -17, 3. Absalon (Fr.) -30, 4. Cink (ČR) -2:25, 5. Tempier (Fr.) -2:30, 6. Stirnemann (Švýc.) -2:35, 7. Mantecon -3:01, 8. Valero (oba Šp.) -3:17, 9. Marotte (Fr.) -3:22, 10. Rodriguez (Šp.) -3:45, ...34. Nesvadba -6:49, 43. Ulman -7:46, 44. Novák -7:54, 64. Škarnitzl -11:44, 81. Paprstka (všichni ČR) -1 kolo.

Ženy do 23 let: 1. Rissvedsová (Švéd.) 1:16:08, 2. Freiová -1:04, 3. Kellerová (obě Švýc.) -1:22, 4. Richardsová (Brit.) -2:55, 5. Degnová (Dán.) -3:53, 6. Tauberová (Niz.) -4:25, ...12. Czeczinkarová -6:43, 16. Průdková (obě ČR) -7:25.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články