Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Šokující přiznání Rasmussena: Na Tour 2007 dopoval celý Rabobank

Kodaň - Bývalý dánský cyklista Michael Rasmussen prohlásil, že v týmu Rabobank na Tour de France 2007 dopovali úplně všichni jezdci. Mezi tehdejšími členy nizozemského celku byli například vítěz Gira d'Italia 2009 a dvojnásobný šampion Vuelty Rus Denis Meňšov nebo Španěl Óscar Freire, trojnásobný mistr světa. "Ne že by všichni brali stejné produkty, ale všichni jezdci užívali nějakou formu dopingu, co zajistil tým," uvedl Rasmussen.

Michael Rasmussen
zdroj: isifa

V sestavě Rabobanku na Tour 2007 byli také Michael Boogerd, Bram de Groot, Thomas Dekker, Juan Antonio Flecha, Grischa Niermann a Pieter Weening. Rasmussen přiznal, že ke spolupráci na krevním dopingu přiměl i rodiče. Na radu týmového lékaře Geerta Leinderse prý požádal svého otce Finna, aby daroval krev, kterou mu pak budou moci aplikovat zpět. Leinders mu vysvětloval, že má podobnou praxi z minulosti se dvěma bratry, a když se krevní vzorky shodují, je to prý jako "míchat vodu s vodou".

Michael Rasmussen: "Přišlo mi, jako kdybych už překračoval určitou hranici. Nebylo to snadné. Ale rodiče byli ujištěni, že využívám medicínu jen k tomu, abych jezdil rychleji. Nakonec k tomu nikdy nedošlo, protože po analýze krevních vzorků se zjistilo, že nejsou kompatibilní."

Na Tour 2007 jel Rasmussen ve žlutém trikotu lídra závodu. Byl však vyloučen, protože lhal o místě pobytu a před startem zmeškal několik kontrol. Svou diskvalifikaci dává za vinu bývalému italskému závodníkovi a současnému komentátorovi Davidu Cassanimu, jenž vyprávěl o intenzivní Rasmussenově přípravě v dešti v italských Dolomitech. Jenže podle plánu, který Dán předložil mezinárodní unii UCI, měl tehdy pobývat v Mexiku.

"Stačilo jen, abych mu tehdy řekl, ať o tom mlčí. A jak mi sám řekl, vyhověl by mi." Po vyloučení měl prý myšlenky na sebevraždu. "Byla to nejdelší noc v mém životě," uvedl Rasmussen, jenž poté dostal dvouletý distanc. Později obdržel za přiznání k systematickému dopingu osmiletý zákaz startů, který mu byl nedávno díky spolupráci s antidopingovými komisaři snížen na dva roky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články