Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Slzy ničemu nepomohou. Vogelová chce po úrazu dál působit v cyklistice

Jedna z nejlepších dráhových cyklistek v historii Kristina Vogelová, která po červnové nehodě v tréninku ochrnula, na cyklistiku nezanevřela. Sedmadvacetiletá Němka se v ní chce nadále angažovat. Již před nehodou působila v komisi sportovců mezinárodní unie UCI. Vogelová poprvé od vážného zranění vystoupila na veřejnosti na tiskové konferenci v berlínské nemocnici, kde ji operovali. Před osm desítek novinářů přijela na vozíku s úsměvem.

Kristina Vogelová
zdroj: ČTK/AP

"Slzy ničemu nepomohou. Je to, jak to je. Jsem připravená se s tím poprat a vytěžit z toho maximum," uvedl Vogelová, která je s 11 tituly spolu s Australankou Annou Mearesovou nejúspěšnější ženou v historii světových šampionátů v dráhové cyklistice. Na olympijských hrách získala v Londýně zlato v týmovém sprintu, v Riu de Janeiro triumfovala v individuálním sprintu a brala bronz v týmovém sprintu.

Vogelová utrpěla vážné zranění hrudi a páteře 26. června, když se v plné rychlosti na betonovém velodromu v Chotěbuzi srazila s mladým nizozemským jezdcem. Dnes uvedla, že bezprostředně po srážce věděla, že už nikdy chodit nebude.

Je nám líto, video expirovalo.
Vogelová po vážné nehodě poprvé před novináři

"Říkala jsem si, 'dýchej, dýchej, dýchej'. A pak jsem viděla, jak ležím a jak na tom jsem. Když mi sundali boty, bylo mi jasné, že je hotovo, že je s chozením konec," popisovala Vogelová okamžiky po nehodě.

Na tiskové konferenci byla samý úsměv

Hlavním cílem hvězdné cyklistky je nyní nebýt závislá na druhých a najít svou roli ve sportu. "Chci zpět do života a nepotřebovat moc pomoci. Musím nyní využít sílu, kterou jsem měla v závodech, pro svůj život. Ptát se 'proč já' ničemu nepomůže," uvedla rodačka z Kyrgyzstánu. "Poprvé v životě mám možnost dělat svá vlastní rozhodnutí, být svobodná a učit se krok po kroku, co potřebuju. Chci něco dělat pro cyklistiku, chci jí něco vrátit," řekla Vogelová.

Nehoda v Chotěbuzi nebyla jejím prvním vážným úrazem na kole. V roce 2009 ji při tréninku na silnici srazil minibus a dva dny byla v kómatu, přesto se dokázala na dráhu vrátit.

Po červnové nehodě v Chotěbuzi uspořádal její klub Erdgas z Chemnitzu sbírku, v které se vybralo zhruba 120 tisíc eur (tři miliony korun). Dalších 150 000 eur (3,8 milionu korun) dostane Vogelová od pojišťovny. Peníze bude potřebovat například na přestavbu domu na bezbariérový či pořízení speciálně upraveného auta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články