Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slovinský den na obávaném Los Machucos. Pogačar má etapu, Roglič další porci náskoku

Španělská Vuelta za sebou má jeden z klíčových dnů. Stoupání Los Machucos patřilo před startem k nejobávanějším z celého ročníku a jeho pověst se naplnila. Na vrcholu se jako první objevila slovinská dvojice Tadej Pogačar a Primož Roglič. První jmenovaný etapu vyhrál, zatímco zkušenější Roglič navýšil svůj náskok v celkovém pořadí Vuelty na dvě minuty a 25 sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Na vrcholu Machucos byli nejdříve Slovinci

Stoupání Machucos se svými až pětadvacetiprocentními rampami trápilo cyklisty poprvé před dvěma lety, kdy se na vrcholu jako první zjevil Stefan Denifl. Rakouskému cyklistovi však vítězství bylo letos na jaře odebráno poté, co se jeho jméno objevilo v tzv. případu Aderlass. Denifl využíval ke svým úspěchům krevního dopingu.

Namísto něj tak ve výsledkové listině najdeme Alberta Contadora, pro něhož šlo o poslední vítězství v jeho skvostné kariéře. Otázkou bylo, kdo se k legendárnímu Španělovi (který též přišel o některé výsledky vinou dopingové kauzy) přidá na letošní Vueltě. Právě na Machucos, sedmikilometrovém obrovi, končila třináctá etapa závodu.

Adeptů bylo mnoho – z úniku to nejlépe šlo Pierru Latourovi, za ním se drali vpřed Slovinci Primož Roglič a Tadej Pogačar. Francouzský cyklista úporně šlapal, ale rychlosti svých soků nakonec konkurovat nemohl. V cíli to byla jasná dohoda: Pogačar dostal od svého krajana etapu, na oplátku Rogličovi pomohl k dalšímu navýšení náskoku v celkovém pořadí.

Třetí dojel na vrchol Latour, za ním se objevil Alejandro Valverde a další favorité, jejichž ztráta činila více než půlminutu. Ještě hůře na tom byl Miguel Ángel López. Drobnému Kolumbijci mělo stoupání sedět na míru, jenže si vybral špatný den. López ztratil minutu a vypadl z elitní trojky, kam se místo něj posouvá vítězný Pogačar.

Roglič nyní vede o dvě minuty a 25 vteřin před Valverdem, třetí je Pogačar (+3:01). Na čtvrté místo spadl López (+3:18), o místo za ním je jeho krajan Nairo Quintana (+3:33).

Cyklistický závod Vuelta - 13. etapa (Bilbao - Los Machucos, 166,4 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:28:26, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Latour (Fr./AG2R La Mondiale), 4. Valverde (Šp./Movistar), 5. Quintana (Kol./Movistar), 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) všichni -27, 7. López (Kol./Astana) -1:01, 8. Brambilla (It./Trek-Segafredo), 9. Soler (Šp./Movistar), 10. Kelderman (Niz./Sunweb) všichni -1:08, ...98. Štybar (Deceuninck-Quick Step) -20:04.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 49:20:28, 2. Valverde -2:25, 3. Pogačar -3:01, 4. López -3:18, 5. Quintana -3:33, 6. Majka -6:15, 7. Edet (Fr./Cofidis) -7:18, 8. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -7:33, 9. Kelderman -7:39, 10. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -9:58, ...75. Štybar -1:36:31. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články