Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Slovenský expres nikdo nezastavil, Sagan opanoval 5. etapu

Cevio ‒ Suverénním triumfem Petera Sagana skončila nejdelší etapa letošního ročníku závodu Kolem Švýcarska. Úřadující světový šampion předčil v dlouhé cílové rovince všechny soupeře a mohl slavit. Druhé místo obsadil domácí Michael Albasini ze stáje Orica-Scott, třetí Ital Matteo Trentin z Quick-Stepu. Žlutý trikot vedoucího muže celkového pořadí uhájil jeho krajan Damiano Caruso z BMC Racing Teamu.

Peter Sagan slaví vítězství v 5. etapě Tour de Suisse
zdroj: AP autor: Gian Ehrenzeller

Sedmadvacetiletý fenomén nedal soupeřům sebemenší šanci a připsal si čtrnácté vítězství v tradiční generálce na Tour de France. Potěšil mimo jiné i nemalou skupinu slovenských fanoušků, která jej během 222 kilometrů dlouhé etapy z Bexu do Cevia podporovala i v blízkosti trati.

Spokojený byl i Caruso ‒ ten s přehledem dojel v hlavním pelotonu. Druhý Nizozemec Steven Kruijswijk na něj aktuálně ztrácí šestnáct sekund, manko třetího Domenica Pozzoviva z Itálie činí pětadvacet vteřin. Nejlepší z Čechů je Ondřej Cink (38.), jenž tentokrát obsadil 64. místo.

Startovní pole zamířilo během náročného zápolení na skok do Itálie a muselo se krom vysoké nadmořské výšky v Simplonském průsmyku vyrovnat s rozmary počasí. Vytrvalý déšť byl nepříjemným soupeřem, silný boční vítr také.

Sagan korunoval práci celého týmu

Evergreenem každé z dosavadních etap je samostatný úprk skupiny závodníků a nejinak tomu bylo i tentokrát. Vidět bylo zejména duo Jesper Asselman ‒ Benjamin King, jež bylo pelotonem dostiženo zhruba šest kilometrů před cílem.

Už tehdy se v popředí držela německá stáj Bora-Hansgrohe, která připravovala ideální pozici pro svého lídra. Výrazně na sebe v tomto směru upozornil český jezdec Jan Bárta. "Musím poděkovat kolegům. Obětovali se pro mě," prohlásil Sagan.

Rodák ze Žiliny v závěru ukázal, že ve spurtech nemá konkurenci. Jako první se sice odhodlal k úniku Nikias Arndt hájící barvy Sunwebu, ale slovenská hvězda jej s lehkostí sobě vlastní zachytila a způsobem hodným šampiona triumfovala.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 5. etapa (222 km):

1. Sagan (SR/Bora) 5:15:50, 2. Albasini (Švýc./Orica), 3. Trentin (It./Quick-Step), 4. Bevin (N. Zél./Cannondale), 5. Bonifazio (It./Bahrajn-Merida), 6. Matthews (Austr./Sunweb), ...31. Štybar (ČR/Quick-Step), 64. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) všichni stejný čas, 96. Bárta (ČR/Bora) -37, 118. Hirt (ČR/CCC) -9:46.

Průběžné pořadí: 1. Caruso (It./BMC) 17:24:24, 2. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -16, 3. Pozzovivo (It./AG2R), 4. Špilak (Slovin./Kaťuša) oba -25, 5. Soler (Šp./Movistar) -32, 6. Frank (Švýc./AG2R) -34, ...38. Cink -8:51, 57. Štybar -16:30, 61. Hirt -16:54, 62. Bárta -18:00.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články